Dupa cum bine stiti, am intrat in "Luna plantarii arborilor" si initiativele de plantare de puieti din soiuri aclimatizate abunda. Va anuntam intr-un articol anterior ca, in conformitate cu programul noii guvernari, se doreste cresterea exponentiala a suprafetelor impadurite din tara noastra si, in acest sens, Ministerul Agriculturii a transmis Prefecturilor o scrisoare deschisa in care se cerea intocmirea unei situatii clare a terenurilor improprii pentru agricultura pe care pot fi plantati pomi si copaci.
Institutia Prefectului Alba a emis o circulara catre toate primariile din judet prin care se solicita localizarea eventualelor terenuri propice plantarilor, termenul limita pentru transmiterea rapoartelor fiind 10 martie a.c. Din pacate, in termenul impus de Prefectura s-au incadrat doar 17 primarii din Alba, iar raspunsurile acestora pot fi considerate cel putin dezamagitoare.
Din nefericire, primariile Horea, Galda de Jos, Teius, Bistra, Baia de Aries, Zlatna, Vadu Motilor, Ocolis si Cenade au anuntat ca nu au in patrimoniu terenuri agricole degradate care pot fi impadurite. Comuna Garbova a raportat ca dispune de 10 ha de pasune in locul numit "Hinsuri" si 5 ha de pasune in locul numit "Dupa Biserica", aceste suprafete degradate fiind pretabile pentru plantari de arbori. Orasul Cimpeni are in patrimoniu 1,08 ha de fanat si 1,53 ha de arator si fanat.
La Aiud sunt 43,9 ha de terenuri agricole destinate impaduririlor, dar nu exista acordul Consiliului local pentru trecerea acestei suprafete in proprietatea publica a statului. Aceeasi situatie este si in comuna Pianu in care, desi sunt disponibile 7,49 ha de suprafete degradate, consilierii locali nu sunt de acord cu trecerea acestora in proprietatea statului, motivul invocat fiind intentia depunerii unui proiect pe Masura 2.2.1. din cadrul PNDR pentru reconstructia ecologica a zonei.
Tot pe Masura 2.2.1., primaria Ponor intentioneaza sa acceseze fonduri pentru reconstructia ecologica a 130 de ha de teren impropriu pentru agricultura. Una din cele mai "darnice" localitati din judet este comuna Metes, trei sate apartinatoare avand in proprietate arii degradate. La Presaca Ampoiului sunt 30 de ha de teren agricol in locul numit "Bucsa" si 18 ha de teren forestier pretabil plantarilor in Valea Bibartului. In satul Poiana Ampoiului, in locul numit "Gorgan" sunt 10 ha de teren agricol degradat, iar la Taut sunt 2 ha de pasune impadurita in locul "Zapode".
Nici la Metes, proprietarii terenurilor mentionate mai sus nu sunt de acord cu trecerea in proprietatea statului. Nu in ultimul rand, Primaria Alba Iulia a anuntat ca are in administrare 20 de ha de pasune in Partos si 15 ha in Oarda de Sus. Aceste suprafete sunt la dispozitia Comisiei de Fond Funciar si nu pot fi trecute in proprietatea statului pana la finalizarea actiunilor de punere in posesie.
Ce concluzii se pot trage in urma acestor rapoarte? Evident, toate raspunsurile din judet sunt cel putin dezamagitoare, nici nu mai vorbim despre grosul primariilor care nu au trimis in termenul impus de Prefectura rapoartele solicitate. Din cate se vede, multe primarii nu au (sau nu vor sa aiba) terenuri pentru impadurit, iar cele care au in patrimoniu ceva suprafete, nu prea sunt dispuse sa le cedeze statului. Nici celelalte judete nu cred ca sunt mai harnice decat Alba ceea ce lasa initiativa guvernului pentru refacerea fondului forestier in aer, ideea fiind simpatica doar pe hartie, realitatea din teren aratand cu totul si cu totul altceva.