Jurnalul National: Haideti sa curatam Romania!

Dupa modelul Estoniei, care si-a curatat natura de 10.000 de tone de deseuri intr-o singura zi, ONG-urile de mediu din Romania au inceput un proiect prin care ne cheama la o actiune menita sa inlature o parte din marea de gunoaie care sufoca tara.

Modelul care va fi aplicat in Romania este cel al proiectului national estonian, "Let’s Do It 2008", prin care la 3 mai 2008 s-au autoimplicat 50.000 de cetateni estonieni, toti operatorii de salubritate, numeroase persoane publice, trusturile de presa nationale, operatorii de telefonie mobila si majoritatea autoritatilor locale si centrale.

La fel ca echipa esto­niana care a organizat proiectul national "Let’s Do It 2008", ONG-urile de mediu din Romania au demarat deja procedurile prin lansarea unui apel public: alaturarea in cel mai mare proiect ECO din Romania. Astfel, pe parcursul urmatoarelor luni se cauta cei mai talentati oameni din programare, orientare in spatiu, comunicare si PR, coordonare vo­luntari, arta, afaceri, medicina, avocatura etc., dar si cei mai aprigi ecologisti. Mi­siunea este curatarea Romaniei de deseurile care o sufoca si o uratesc.

De asemenea, vor fi cautate firme care sa sprijine acest proiect prin orice moda­litate nefinanciara (punerea la dispozitie a unui loc de intalnire pentru echipa, echipamente pentru realizarea de harti, materiale de promovare, ridicare si transportare deseuri, dotare cu materiale de lucru etc.), trusturi media si publicatii independente, care sa comunice aceasta initiativa si sa ajute in urmatoarele luni la formarea echipei de organizatori si participanti.

Vor fi evitate finantarile directe, dupa modelul eston. Ceea ce se va cauta in schimb va fi sprijinul fiecaruia, prin resurse umane, timp, materiale ne­cesare realizarii acestui proiect sau chiar prin prestarea gratuita de servicii specifice. De asemenea, singura "promo­va­re" a enti­tatilor implicate va fi prin interme­diul unui website dedicat (in curs de amenajare) pe care vor fi prezentate liste cu toti cei care se angajeaza in aceasta initia­tiva. Incurajam pe aceasta cale sustinerea prezentarii pe lista prin implicarea concreta in derularea acestui proiect.

Estonienii au realizat chiar si un manual de implementare a proiectului, pus la punct pana la detalii matematice. La finele verii lui 2007, mai multe ONG-uri de mediu estoniene s-au intalnit si au pus pe tapet idei. Desi nu aveau multe detalii puse la punct, nu aveau o echipa, au in­ce­put sa discute public despre idee, unul dintre obiective fiind chiar cel de a gasi oa­menii potriviti pentru echipa. Totul a fost public si transparent de la bun inceput.

In doua luni s-au organizat periodic intalniri, in care au venit si au plecat mai multi oameni, insa in acest interval s-au filtrat oamenii potriviti pentru proiect.

Concret, estonienii au inceput hartarea gropilor ilegale de deseuri. Au primit sprijin de la voluntari ecologisti impa­timi­ti, militari, persoane care aveau masini 4×4 si telefoane cu GPS. Unele firme au ales sa faca team building-urile companiei in sprijinul acestui proiect.

Ecologistii estonieni au primit sprijin in bunuri de la Nokia Estonia (cateva sute de telefoane cu GPS) si sprijin de la unul dintre operatorii locali de telefonie mobila (cartele pe care voluntarii le-au folosit sa comunice intre ei).

Au avut doua persoane (programatori) care au pus la punct un sistem pentru rea­lizare a hartilor (pornind de la Google Maps), facand acest lucru voluntar. Acest sistem includea posibilitatea calcularii capacitatii fiecarei gropi identificate pe baza unor coeficienti stabiliti de progra­matori. In aceasta etapa au fost implicati aproximativ 600 de voluntari, care au identificat peste 100 de locuri. Rea­li­zarea hartii gunoaielor a durat aproximativ cinci luni.

In acelasi timp, au fost mobilizate persoane fizice care sa filmeze spoturi sau sa promoveze oriunde au avut posibilitatea acest proiect. Tuturor li s-a comunicat ca nu exista promovare pentru acest pro­iect, doar o lista pe site-ul oficial, unde se mentioneaza numele tuturor celor implicati. De asemenea, trusturile de presa au acordat minute de difuzare pentru recla­mele campaniei. Fara cost, fara promovarea vreunui partener in mod special. Agentii de publicitate i-au sprijinit cu realizarea unor bannere outdoor (de asemenea, gratis, practic fiecare partener a suportat de la sine costurile pentru acest proiect).

Nu au fost facute plati directe. Motivul: coalitia a inclus autoritati, firme, persoane, ONG-uri si nu avea o personalitate juridica unica. Astfel, pentru a evita situatiile care ar putea dauna scopului proiectului, s-a mers pe varianta ca fiecare partener aduce ceva (munca voluntara, produse sau servicii realizate cu costuri proprii sau achitate de firma respectiva) pentru a ajuta astfel proiectul.
Ministerul Mediului a sprijinit prin mobilizarea operatorilor de salubritate. Autoritatile locale au ajutat prin dotarea cu manusi si saci a voluntarilor care urmau sa curete gropile de pe teritoriile gestionate de acestea. Numarul estimat de participanti a fost de 40.000. In ziua ecologizarii s-au prezentat 50.000! Adica 2% din populatia tarii!

In prezent, in Romania, initiatorul pro­iectului este asociatia EcoAssist. Au spri­jinul catorva ONG-uri: Komunitas, AIESEC, Generatia Verde (al carei pre­se­din­te, Serban Copot, este re­prezentantul Comisiei Europene in Ro­mania). Mai multe publicatii din Bucu­res­ti, Brasov, Deva au anuntat ca sprijina acest proiect si cu voluntari, si cu promovare locala. EcoAssist a cumparat domeniul www.ecologi­za­rearomaniei.ro, a lansat adrese catre Ministerul Mediului, Turismului, Agriculturii, Educatiei, Culturii si Cultelor, R.N.P. – Romsilva si Jandarmeriei Roma­ne, Administratiei Nationale Apele Romane. Prima prioritate: se cauta un programator si doua persoane pentru gestionarea website-ului "Let’s Do It, Romania!" (www.ecologizarearomaniei. ro). Site-ul estonienilor poate fi accesat la adresa http://www.teeme2008.ee.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri