Plenul Camerei Deputatilor a aprobat raportul comisiei de ancheta in cazul Nemirschi cu 189 de voturi pentru si opt abtineri, fara ca documentul sa fie trimis in mod oficial catre Departamentul National Anticoruptie.
In cadrul dezbaterilor din plen, deputatul PDL Petru Calian a sustinut ca raportul ar trebui remis in mod oficial DNA deoarece aceasta a inceput deja cercetarile premergatoare urmaririi penale in cazul firmei Best Advertising. La acest punct de vedere i s-a raliat si viceliderul grupului PNL Eugen Nicolaescu, informeaza NewsIn. Plenul a votat raportul in forma elaborata de comisie fara ca aceasta solicitare sa fie supusa votului.
Deputatul Mircea Dusa (PSD), presedintele comisiei de ancheta, a afirmat ca raportul este public si poate fi consultat de toate persoanele sau institutiile interesate. "Raportul este afisat pe site-ul Camerei, oricine poate sa-l consulte.
Nu exista nici un fel de problema in acest sens", a declarat Dusa. Totusi, el nu a exclus posibilitatea ca raportul sa fie trimis oficial si tuturor institutiilor implicate in derularea anchetei comisiei.
In schimb, vicepresedintele comisiei, Sulfina Barbu (PDL), a spus ca acest demers nu este necesar, Calian facand solicitarea deoarece nu a asistat la ultima sedinta a comisiei, in care a fost finalizat raportul. "Din moment ce DNA a inceput actele premergatoare urmaririi penale, inseamna ca are acces la toate documentele necesare si nu mai este nevoie sa-i fie trimis oficial", a spus Barbu pentru NewsIn.
"Noi am facut un raport profesionist, fara sa punem verdicte deoarece nu ne putem substitui puterii judecatoresti", a explicat deputatul democrat-liberal.
Raportul final al comisiei de ancheta in cazul Nemirschi cuprinde o serie de recomandari de verificare a contractului incheiat de Ministerul Mediului pentru promovarea Programului Operational Sectorial Mediu catre opt institutii ale statului – Ministerul Finantelor, Curtea de Conturi, ANRMAP, Consiliul Concurentei, Garda Financiara, ONCSB si Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi, in sensul derularii unor verificari suplimentare care sa lamureasca mai multe aspecte legate de contractul incheiat de minister.
Sunt cinci recomandari care se refera la verificarea procedurii de atribuire a contractului, prin prisma asigurarii climatului concurential si a transparentei achizitiilor publice, verificarea relatiilor comerciale derulate cu furnizorii pentru a se stabili daca au existat subcontractori, verificarea existentei unei posibile intelegeri de tip monopolist pe piata de publicitate (intre Ars Advertising si Best Advertising), eficienta cheltuirii banilor publici, eficienta campaniei de promovare a Programului Operational Sectorial Mediu.