Adevarul: Doua grade Celsius, fatale pentru soarta Pamantului

Cresterea temperaturii globale poate provoca fenomene meteo extreme si poate duce la disparitia plantelor si a animalelor. Schimbarile climatice aduc dezastre fara precedent pe glob, iar specialistii trag inca un semnal de alarma pentru a stopa emisiile poluante.

Cel mai important eveniment din acest an din domeniul protectiei mediului va avea loc intre 7 si 18 decembrie la Copenhaga, in Danemarca, sub egida Organizatiei Natiunilor Unite. Cu acest prilej se vor intalni reprezentanti a 192 de state de pe glob, care vor semna un nou acord, post-Kyoto, prin care se angajeaza sa-si reduca emisiile poluante.

Conferinta de la Copenhaga este privita de ecologisti ca o ultima sansa pentru a reduce efectele incalzirii globale, fenomen determinat in principal de cresterea emisiilor de dioxid de carbon. Specialistii estimeaza ca efectele incalzirii globale vor fi dramatice, in conditiile in care aceste emisii nu vor fi reduse, iar temperaturile medii anuale de pe glob vor creste cu doua grade Celsius.

Efectele vor fi ireversibile, iar populatia va trece prin foamete, seceta, inundatii sau va avea de infruntat tot felul de fenomene meteorologice extreme. Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice a realizat un studiu din care reiese ca in urmatorii anii schimbarile climatice majore vor ameninta intreaga planeta.

Hrana si apa vor fi din ce in ce mai greu de gasit, zone intregi de pe glob se vor desertifica, iar din cauza inundatiilor vor disparea portiuni intinse de uscat. Numarul persoanelor care vor suferi din cauza secetei va fi imens, productia agricola va fi din ce in ce mai slaba, incendiile provocate de arsita se vor inteti, vor disparea specii de animale si plante, iar foametea va aduce boli si moarte.

Malnutritia, afectiunile respiratorii si bolile infectioase se vor inmulti, iar rata mortalitatii va fi in crestere. Vor fi din ce in ce mai multe incendii, iar animalele isi vor schimba habitatul din cauza efectelor dramatice ale incalzirii globale.

Previziunile sunt sumbre, iar riscurile la care Terra va fi supusa din cauza cresterii temperaturilor pot fi fatale, cu atat mai mult cu cat in acest moment nu exista inca din partea tuturor statelor puternic industrializate o determinare serioasa pentru a reduce poluarea.

Apa, o mare problema

Numarul persoanelor afectate de inundatiile din zonele costiere este in crestere de la an la an, iar in cazul in care media temperaturilor globale va fi mai mare cu patru grade peste 30% din tarmuri vor fi inghitite de ape. Pagubele provocate de inundatii si de furtuni vor fi din ce in ce mai numeroase, iar lipsa apei potabile va duce la raspandirea molimelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri