Specialistii de mediu sustin ca „Micul Paris“ este singura capitala europeana unde selectarea si reciclarea gunoaielor nu dau rezultate. Planul de gestionare a deseurilor din Capitala va fi aprobat de municipalitate la 17 septembrie, potrivit viceprimarului Mircea Raicu.
Planul realizat de functionarii municipalitatii arata ca locuitorii Capitalei nu duc sticlele si deseurile din ambalaje la containerele speciale amplasate de firmele de salubrizare, iar cantitatea de deseuri procesate si reciclate este sub 15%.
Mai mult, exista multe deseuri necolecate. In 2001, cantitatea acestora era de 1,8 milioane de tone, in 2003 a scazut la 0,82 milioane de tone, iar in 2007 a crescut de peste doua ori, la 1,75 milioane de tone, informeaza NewsIn.
In planul de gestionare a deseurilor se precizeaza ca nu exista spatii pentru containere destinate colectarii selective. Pentru rezolvarea acestei probleme, una dintre propunerile din plan se refera la plasarea de containere de diferite dimensiuni, in functie de numarul de locuitori.
Pentru case si pentru blocurile sub patru etaje se propun containere sub 240 de litri, iar pentru blocurile de peste patru etaje ar fi necesare, in opinia municipalitatii, containere de 1,1-1,2 metri cubi. Conform aceluiasi plan, pentru transportul deseurilor trebuie utilizate vehicule de colectare cu emisii reduse de noxe si nezgomotoase.
Planul a fost respins in forma initiala
Mircea Raicu, viceprimar in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, spune ca planul nu a fost aprobat in sedinta consilierilor generali de la inceputul acestei saptamani deoarece Comisia de Salubritate vrea sa vina cu noi amendamente la urmatoarea sedinta a Consiliului.
Raicu sustine ca urmatoarea dezbatere a municipalitatii pe tema gestionarii deseurilor va avea loc la data de 17 septembrie. „Peste doua saptamani, planul revizuit va fi cu siguranta aprobat”, a adaugat acesta. Planul respins de consilierii generali includea si formulari literare, de genul “Municipiul Bucuresti este incadrat de o salba de lacuri, impodobit cu tei si salcami, strajuit de plopi”.
„Lipsesc reciclatorii“
Alte propuneri ale planului vizeaza colectarea a 90% din deseurile din Bucuresti pana in 2013, sortarea a 55% din deseurile din ambalaje reciclabile tot pana in 2013, reciclarea a 44% din deseurile din ambalaje pana in 2012, utilizarea namolurilor netoxice in agricultura si separarea stricta a deseurilor din constructii de cele din demolari.
Bucurestenii care separa deseurile nu au unde sa le depoziteze
Presedintele organizatiei neguvernamentale de mediu Eco-Civica, Nicolae Radulescu-Dobrogea, crede ca Romania este singura capitala europeana unde colectarea selectiva nu da rezultate, iar motivul nu este doar educatia precara a bucurestenilor, ci si lipsa reciclatorilor.
„Am calatorit si prin tarile ex-iugoslave, am fost chiar si in Bulgaria. Acolo se face colectare selectiva. La noi se intampla ceva si mai grav: se face colectare selectiva, dar in momentul in care vin autogunoierele, deseurile sunt amestecate. Pentru ca nu exista destui reciclatori de hartie sau de sticla pe piata, efortul de separare a deseurilor si toate investitiile in acest sistem sunt inutile”, spune presedintele Eco-Civica.