Unul dintre simbolurile Crăciunului ar putea avea de suferit. Renii care locuiesc pe insulele arctice de lângă Polul Nord devin din ce în ce mai mici, ca urmare a impactului schimbărilor climatice asupra modului în care se hrănesc în timpul iernii. Avertismentul vine din partea cercetătorilor scoțieni și norvegieni, care au analizat evoluția populației de reni din 1990 și până în prezent.
În 1990, renii cântăreau în medie 55 de kilograme. Astăzi, abia dacă depășesc 48 de kilograme. Este o scădere de 12%, care, deși poate părea nesemnificativă, afectează reproducerea și supraviețuirea lor. Studiile anterioare au demonstrat că, atunci când renii scad sub greutatea de 50 de kilograme, populația intră în declin.
Potrivit cercetătorilor, fenomenul este cauzat de schimbările climatice. Acestea au determinat creșterea temperaturilor la sol cu până la 2.8 grade Celsius, comparativ cu secolul trecut. În timpul verii, schimbarea face ca vegetația să fie mai abundentă, ceea ce este benefic pentru reni. Iarna, însă, precipitațiile nu mai cad sub formă de zăpadă, ci sub formă de ploaie. Ca urmare, solul îngheață, iar renii nu mai pot ajunge la vegetația de dedesubt. Unii reni mor înfometați, iar femelele nasc pui subdezvoltați.
Cercetarea a fost efectuată pe populație de reni din Svalbard, la 1.300 de kilometri distanță de Polul Nord. Din 1990 și până în prezent, numărul lor a crescut de la 800 la 1.400, ceea ce a atras și o competiție mai acerbă pentru hrană. Cercetătorii au concluzionat că acum există mai mulți reni, dar mai mici, dar în viitor numărul lor poate scădea drastic din cauza lipsei de hrană.
Declinul ar putea afecta și alte animale din zona arctică. Numărul vulpilor, de exemplu, se va mări în primă fază, pentru că aceste animale se hrănesc cu leșuri de reni în timpul iernii. Însă, în iernile următoare, ar putea suferi din cauza lipsei de hrană, căci pe termen lung nu vor mai supraviețui decât renii adulți și sănătoși.