Prima statie inteligenta de colectare din Romania, inaugurata la Buzau

Green Group a inaugurat miercuri la Buzau prima statie inteligenta de colectare din Romania. Sistemul, numit Sigurec 1, integreaza cea mai noua si inteligenta solutie de preluare a 10 tipuri de deseuri din ambalaje si echipamente electrice sau electronice.

Trasabilitatea deseurilor este unul dintre motivele principale care ii impiedica pe romani sa recicleze: ei nu stiu ce se intampla exact cu deseurile lor dupa ce ajung in containerele selective si mai mult decat atat, nu sunt siguri ca acestea chiar ajung la fabricile de reciclare. Cu sistemul Sigurec 1 si aparatele inteligente instalate deja in marile magazine, consumatorii pot urmari trasabilitatea deseurilor lor si au siguranta ca acestea ajung exact acolo unde trebuie. Bonul valoric pe care il primesc este atat un beneficiu material, cat si o garantie a faptului ca deseul reciclat de ei este valoros”, a explicat Constantin Damov, co-fondator Green Group.

Potrivit acestuia investitia necesara pentru acest aparat a fost de 100.000 de euro.

Romanii nu cunosc valoarea economica a deseurilor

Un studiu recent, pe tema obiceiurilor de reciclare la romani, realizat la initiativa Green Group pe un esantion de 7.492 de persoane, cu varsta de peste 18 ani, arata ca 92% dintre romani nu sunt constienti de valoarea economica pe care o au deseurile lor si nu stiu ca au posibilitatea sa colecteze selectiv cu ajutorul containerelor inteligente care elibereaza bonuri valorice.

Acelasi studiu indica faptul ca peste 38% dintre romani cred ca deseurile colectate selectiv ajung tot la groapa de gunoi. Cu toate acestea, peste 57% dintre romani sunt constienti de importanta reciclarii pentru mediu si declara ca poluarea este cea mai grava consecinta a unui comportament neorientat spre reciclare. In plus, aproape 85% dintre romani considera ca reciclarea deseurilor este o responsabilitate pe care o au fata de mediu.

In luna noiembrie 2012 Green Group a lansat primele containere care recompenseaza depunatorii cu bonuri valorice pentru PET-urile, dozele de aluminiu si aparatele electrice si electrocasnice vechi. Bancomatul Verde si Reciclatorul Verde au fost deja instalate in unele hipermarketuri Carrefour, Cora si Auchan.

Acestea ofera un beneficiu material in schimbul deseurilor reciclate, incurajand astfel comportamentul responsabil fata de mediu. Bonurile valorice pot fi folosite pentru plata cumparaturilor.

Green Group, singurul parc industrial de reciclare a deseurilor din Romania, cuprinde patru companii: GreenTech SA – recicleaza deseurile de mase plastice, GreenFiber International SA – produce fibra sintetica poliesterica si banda din PET 100% reciclat, GreenWEEE International SA- trateaza si recicleaza deseurile electrice si electronice iar GreenLamp Reciclare SA – trateaza si recicleaza deseurile de echipamente de iluminat uzate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri