Parcul Izvor, mai verde cu 30 de platani noi

Parcul Izvor din Capitala a fost ‘populat’ miercuri cu 30 de platani, in cadrul proiectului ‘Bucurestiul in spatiu verde European’, derulat in perioada 15 martie – 15 aprilie, informeaza Agerpres.

Initiativa face parte dintr-un program mai amplu de ‘inverzire’ a Capitalei si a apartinut Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti (APMB), in parteneriat cu Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPA) din Primaria Generala a Bucurestiului.

‘Actiunea de astazi vizeaza indeplinirea masurilor din programul integrat pentru gestionarea calitatii aerului, un program realizat de Agentia de Mediu Bucuresti, impreuna cu alte autoritati competente, demarat si aprobat de catre Consiliul General din Primaria Capitalei, in noiembrie, anul trecut’, a declarat, pentru Agerpres, Adrian Acatrinei, director executiv in cadrul APMB. Potrivit oficialului APMB, in perioada urmatoare sunt preconizate si alte actiuni similare celei din Parcul Izvor.

‘In general, in actiunile viitoare vor fi implicati elevi ai scolilor generale, intregul program avand un caracter, mai degraba, educativ’, a precizat Acatrinei. Printre prioritatile APMB cu privire la calitatea mediului inconjuraror, se numara reducerea poluarii la nivel de Capitala. ‘Intr-o perioada relativ scurta de timp de la demararea actiunilor de amenajare a spatiilor verzi, deja avem semnale pozitive legate de scaderea nivelului de poluare, in sensul ca nu mai avem depasiri ale valorii monoxidului de carbon, avand semnale ca si media anuala de azot este in scadere’, a spus Adrian Acatrinei.

Declaratia reprezentantului APMB este intr-o oarecare contradictie cu statisticile existente. Astfel, potrivit datelor oficiale ale Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bucuresti (ARPMB), nivelul particulelor de praf din aer depaseste cu 40 la suta limita maxima stabilita la nivel european, atingand valoarea de circa 57 micrograme pe metru cub. Media in celelalte state europene este de 30 de micrograme pe metru cub, in timp ce limita maxima stipulata de legislatia europeana este de 40 micrograme pe metru cub.

Singura tara care ne depaseste la acest capitol este Bulgaria. Conform unei statistici intocmite de Primaria Capitalei, la ora actuala fiecare bucurestean beneficiaza de 16,38 de metri patrati de spatiu verde, valoare sub media impusa de Uniunea Europeana, de 26 mp/cap de locuitor. In acelasi timp, sectorul 3 detine cea mai mare suprafata de parcuri, aliniamente stradale si spatii verzi din cuprinsul ansamblurilor de locuinte, insumand peste trei milioane si jumatate de metri patrati.

La polul opus se situeaza sectorul 5, cu aproape doua milioane de metri patrati de arii verzi. In prezent, in Bucuresti exista 1.400 de hectare de spatiu verde, adica jumatate din cat impun normele europene. Cele mai mari depasiri ale limitei admise se inregistreaza in zonele Mihai Bravu, Drumul Taberei sau Cercul National Militar, se arata in raportul ARPMB.

Incepand din 2009, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa raporteze Comisiei Europene datele privind respectarea standardelor de calitate a aerului stabilite prin legislatia comunitara. La nivel european, capitale precum Stockhom sau Londra conduc in topul spatiilor verzi cu 83, respectiv 64 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor.
Foto: www.gapo.ro

spot_img

Ultimele știri