O echipa formata din cercetatori si oameni de afaceri occidentali a pus la punct o metoda ce poate revolutiona agricultura, asigurand alimente ecologice la preturi rezonabile.
Echipa s-a instalat intr-o zona arida din Australia, unde a infiintat o ferma de legume, denumita Sundrop. Ferma este alimentata cu energie solara, iar apa necesara plantelor se obtine prin desalinizarea apei de mare.
Proiectul agricol din Australia ar putea reprezenta, in opinia ziaristilor britanici, cea mai importanta inventie a secolului XXI.
Acest proiect este mai important decat orice altceva se petrece in acest moment pe glob„, sustine ziarul The Observer.
Grupul care deruleaza proiectul este format din oameni de stiinta din Europa, Asia si America de Nord, in fruntea carora se afla un fost bancher in varsta de 33 de ani. Ei au infiintat compania Sundrop Farms intr-o zona desertica din Australia, profitand de pretul redus al terenului.
Intrucat singura resursa disponibila pe plan local este Soarele, energia acestuia e folosita in mai multe moduri.
Un mare numar de oglinzi parabolice mobile, dispuse pe un sir lung de 75 de metri, urmareste Soarele pe intreaga durata a zilei. Energia captata de oglinzi este concentrata asupra unei tevi in care se gaseste petrol. Ulterior, petrolul fierbinte incalzeste cateva rezervoare cu apa de mare pana la temperatura de 160 de grade Celsius.
Aburul produce energie electrica si apa potabila
Aburul rezultat are mai multe utilizari. O anumita cantitate de abur este dirijata spre turbine care produc electricitate. Tot cu abur sunt incalzite si serele, pe timpul noptilor reci. De asemenea, aburul alimenteaza si o centrala de desalinizare, care ofera 10.000 de litri de apa dulce in fiecare zi. Apa astfel produsa este pura, fiind nevoie doar de adaugarea unui mix de nutrimente inainte sa fie turnata peste plante.
Intrucat tarmul se afla la numai 100 de metri distanta, apa de mare este disponibila in cantitati nelimitate.
In asemenea conditii, specialistii Sundrop Farms au reusit sa obtina tone de legume de calitate superioara, fara pesticide, de-a lungul intregului an. Pana acum, compania a produs rosii, ardei si castraveti in cantitati destinate comercializarii. Aceeasi tehnologie poate fi folosita pentru numeroase alte culturi.
Marele avantaj este faptul ca tehnologia Sundrop Farms nu consuma deloc apa dulce si necesita foarte putini combustibili fosili.
Proiectul lansat acum 18 luni a functionat atat de bine, incat numerosi investitori si reprezentanti ai lanturilor comerciale s-au deplasat la Port Augusta, Australia, pentru a vedea cu ochii lor miracolul agriculturii in desert.
Compania Sundrop Farms isi propune sa dezvolte o noua sera in valoare de 8 milioane de lire sterline, ce se va intinde pe opt hectare – de 40 de ori mai mult decat constructia initiala. Anual, noua sera ar putea produce 2,8 milioane de kilograme de rosii si 1,2 milioane de kilograme de ardei.
Agricultura traditionala consuma intre 60% si 80% din totalul resurselor de apa dulce de pe Terra, astfel ca performanta fermei din Australia, de a obtine legume fara resurse de apa dulce, este „de-a dreptul miraculoasa”, afirma presa britanica.
Ansamblul Sundrop Farms este computerizat, astfel incat productia poate fi controlata de oriunde din lume, doar printr-o aplicatie instalata pe telefonul mobil.
Productia nu este influentata de fenomene meteo
„Acesti oameni produc mancare fara risc, eliminand probleme provocate de inundatii, de inghet, grindina si de lipsa de apa, care acum nu mai este o problema. In plus, este profitabil, neexistand vreun deficit de soare sau de apa de mare. Este impresionant”, afirma Neil Palmer, seful Institutului de Cercetari in Desalinizare finantat de guvernul australian.
Un alt avantaj al sistemului Sundrop este faptul ca legumele sunt produse fara a se folosi vreun pesticid.
Productia Sundrop nu este asigurata doar prin tehnologie. In sera traieste si o colonie de albine, care ajuta la dezvoltarea culturilor. In paralel, ferma utilizeaza si o specie de insecte denumita Orius, care omoara daunatorii, protejand astfel plantele.
Inainte de a se instala in Australia, presedintele companiei, Philip Saumweber, a obtinut un MBA de la Harvard si a lucrat, o perioada, intr-o afacere agricola de familie.
„Dupa ce m-am implicat in agricultura, la scurt timp mi-am dat seama ca, in principiu, aceasta se bazeaza pe transformarea motorinei in mancare, cu ajutorul apei”, spune fondatorul Sundrop. „De aceea am inceput sa ma interesez de agricultura salina. Resursele de apa dulce sunt limitate, insa ne inecam in apa sarata”, a explicat Saumweber.
Unul dintre membrii echipei initiale, un ecologist convins, s-a retras din proiectul Sundrop in momentul in care a inteles ca acesta nu este suta la suta „verde”.
„Ceea ce nu am realizat la inceput a fost faptul ca inclusiv in zonele aride exista zile racoroase, cand sera are nevoie de incalzire. Din acest motiv, am instalat un sistem de back-up pe baza de gaz natural, care produce caldura si electricitate in zilele noroase sau foarte friguroase. Acest lucru l-a suparat pe Charlie, pentru ca asta insemna ca sistemul nostru nu mai era suta la suta fara energie. Intr-adevar, poti creste orice fara incalzire si racire, dar legumele vor avea defecte, urmand a fi respinse de supermarketuri. Daca nu respecti standardele lor, nu esti platit. Nu putem sa incercam acum sa schimbam comportamentul uman”, explica presedintele Sundrop.
Pe baza acelorasi principii tehnice, echipa din Australia intentioneaza sa inaugureze, in scurt timp, o a doua ferma in Qatar. Membrii echipei considera ca extinderea noului procedeu agricol ar putea asigura, pe termen lung, nevoile de hrana ale intregii planete.