Teoretic, misiunea oricarui gospodar ales de obste sa-i conduca destinele, vreme de unul sau mai multe mandate, este sa administreze iscusit urbea si sa vegheze la respectarea legislatiei. Asa au gandit si sibienii atunci cand i-au mai acordat increderea pentru inca un mandat primarului Klaus Johannis. Doar ca, din nefericire pentru o parte dintre sibieni, gospodarul ales al orasului pare ca isi imparte simpatiile in functie de interesele sale si de amicitii, doleantele locuitorilor trecand pe locul doi.
Daca pentru naivi, imensul cort inchiriat pana la „Oktober Fest” de la „fratii germani”, amplasat in buricul urbei si folosit drept gazda pentru diverse manifestari culturale pare a fi o noua „realizare de prestigiu” a primarului Johannis, pentru putinii initiati, respectiva creatie este o noua „investitie” de peste 2 milioane de euro, iar nota de plata va fi decontata de edil tot pe seama buzunarului contribuabilului de rand.
Dupa cum, la fel de cetoase sunt si onorariile achitate de catre primarie artistilor de renume si trupelor care au concertat in decursul acestor manifestari, numai factura pentru concertul lui Goran Bregovici fiind evaluata la 150.000 de euro. Tot din bani publici. Asemenea „mizilicuri” palesc insa in fata unor afaceri grele, in urma carora pagubiti sunt tot contribuabilii, iar beneficiarii sunt potentatii sau influentii localitatii. Un astfel de caz il constituie „slalomul” prin legislatie facut de primarul Johannis pentru ca unul dintre prietenii sai, Emil Citrea, presedintele Curtii de Conturi, sa-si edifice, prin firma fiicei sale, un hotel si parcarea aferenta. Si toate acestea in pofida unei opozitii vehemente venite din partea locuitorilor din zona afectata de constructiile cu pricina.
Hotel in locul parcului
Prin firma SC „Reddison” SRL, administrata de fiica sa, Mihaela Ianina Roberts, seful Curtii de Conturi, Emil Citrea, a dorit si, in final, a reusit sa construiasca un hotel cu 8 nivele in cartierul sibian Darwin, aflat intre strazile Ion Neculce, Malului si soseaua Alba Iulia. Aceasta, desi, potrivit PUG-ului actual, cartierul era considerat „zona rezidentiala, cu destinatie locuinte proprietate privata, cu regim de inaltime de maximum parter + 2 nivele”.
Pentru ca hotelul avea nevoie si de parcare, a trebuit „hacuit” si parcul din zona, in suprafata de 1.200 de metri patrati. Organizata intr-un grup reprezentativ, comunitatea locala a castigat prima batalie juridica, sentinta 1105/C/2005 fiind in defavoarea Consiliului Local. „Tabara Citrea&Iohannis” il ia ca avocat pe Ioan Rus, fostul prefect de Alba, si castiga la Curtea de Apel Alba. Astfel, in pofida faptului ca Hotararea Consiliului Local 133/26.08.1999 identifica si stabileste prin inventariere parcul Darwin ca fiind domeniu public, fapt certificat si de primarul Johannis, prin inventarul bunurilor domeniului public, parcul a fost transformat in teren viran, destinat viitoarei parcari.
Pe etape, edilii emit pe numele Mihaelei Roberts certificatul de urbanism nr. 416/2004 pentru „construire scoala clasele 1-4 si gradinita”, desi proiectul prevedea construirea, inclusiv pe terenul parcului, a unui Centru de invatamant privat scolar si primar. Ulterior, prin Hotararea Consiliului Local 103/25.03.2004, cu un singur articol, „se aproba scoaterea din inventarul domeniului public al municipiului Sibiu si trecerea in domeniu privat a unui teren cu destinatia zona verde”.
Johannis, sef peste toata lumea
Avalansa hartiilor si aprobarilor, materializate in special prin hotarari ale Consiliului Local, menite construirii hotelului, care a trecut si prin fazele de scoala sau pensiune, a cazut precum o ploaie mocaneasca, lunga, dar sacaitoare pe capul locuitorilor zonei, care obtin victorii efemere si inutile. Astfel, la sesizarea comunitatii locale si dupa ce se convinge pe teren ca peticul de pamant aflat in litigiu este parc, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu anuleaza avizul de mediu acordat anterior, numai ca masina de tiparit hotarari a Consiliului Local lucreaza „la foc automat”.
De altfel, constatand nelegalitatea uneia dintre aceste hotarari ale Consiliului Local, aceea prin care „se aproba documentatia de urbanism PUZ zona sos. Alba Iulia-str. I. Neculce-str. Malului”, Prefectura Sibiu ii solicita primarului Johannis sa nu utilizeze documentatia respectiva, insa nimic nu pare sa stea in fata vointei edilului si a presedintelui Curtii de Conturi de a vedea „investitia” finalizata.
Fapt realizat cu succes, in timp ce locuitorii zonei, in naivitatea lor, se mai zbat, ca pestele pe uscat, prin instante.