Alicuș (ANRE): Cu puțin efort putem instala 7GW din surse regenerabile până în 2030

Directorul din cadrul Direcţiei Generale de Eficienţă Energetică, Resurse Regenerabile, Cogenerare şi Energie Termică din ANRE, Viorel Alicuș, consideră că România are perspective să își îndeplinească țintele de a instala 30,7% din consumul de energie provenit din surse regenerabile până în 2030, adică să adauge 7GW din capacitate din astfel de surse.

7.000 MW este o țintă destul de greu de atins. Principala dificultate (…) se referă la rețele. Există tendința evidentă a investitorilor să se concentreze în zonele în care producția de energie din surse regenerabile se maximizează. În acele zone, există deja o mulțime de proiecte instalate (…). Avem 3.000 MW din vânt concentrați în zona Dobrogei și în zona de sud a Moldovei (pentru că acolo vântul are o intensitate medie anuală acceptabilă din punctul de vedere al investitorilor), iar pe partea de solare sunt concentrați în sud. Și noile proiecte tind să se concentreze în aceleași zone ceea ce creează dificultăți cu rețeaua. Ar fi necesară construcția de rețele, dar vorbind de rețele de înaltă tensiune de 400 de KV și aici sunt probleme pentru că trec peste terenuri private și construcția lor în sine nu este o problemă, ci crearea culoarului pe care această rețea trebuie să fie construită. Cu puțin efort se pot instala 7.000 de MW, dar vor fi la fel de necesare instalațiile de stocare”, a declarat reprezentantul ANRE, în cadrul conferinței Green Report „Prosumator în România. Oportunități și limitări”.

La rândul său, reprezentanta Bankwatch, Laura Nazare, a spus că Transelectrica trebuie să prezinte pașii pe care i-a identificat ca fiind necesari pentru extinderea rețelei naționale – fie că este nevoie de legislație, de procedeele greoaie cu privire la expropieri.

Acestea sunt niște lucruri care se știu deja. Personal nu văd o rezolvare în eliminarea acestor bariere în ceea ce privește extinderea rețelei. Într-adevăr, (…) este imperios necesar să luăm în considerare și impactul de mediu pentru că nu putem construi rețele oriunde ne dorim. Aceste considerente de mediu trebuie avute în vedere când extindem rețeaua. Trebuie găsite anumite modalități de a simplifica aceste procedee”, a spus Nazare.

Ea a subliniat că programe de finanțare și creșterea a capacităților de producție din surse regenerabile până în 2030, dar acestea vor rămâne doar pe hârtie dacă nu vom accelera extinderea rețelei naționale și pe lângă toate acestea este nevoie și de o accelerare a digitalizării rețelelor electrice.

Citește și: Programele naționale au încurajat pe oricine dorește să devină prosumator. S-ar putea schimba acest lucru?

spot_img

Ultimele știri