Zoltan Andras: Altruist in mediul care ma inconjoara

Solistul vocal al Sarmalelor Reci, Zoltan Andras, crede ca o cultura ecologica depinde de altruism si de constiinta ca impartim planeta cu mediile vegetal, animal si mineral. Simpla constientizare a acestui fapt e primul pas catre a salva lumea.

Mediul inseamna ceva ce ma inconjoara. In primul rand ma inconjoara caldura pe care o eman eu in jur, sentimentelele mele, cu care traiesc in mod nemijlocit, apoi impresiile mele cu privire la lumea inconjuratoare, influent ate de tot ceea ce acumulez eu de-a lungul vietii ca reprezentari pe care le stochez undeva si care ma orienteaza in viata. Apoi este relatia mea cu plantele, animalele, mineralele si, in fine, relatia mea cu oamenii. Pe masura ce cresc, devin un individ tot mai constient de ceea ce fac si, daca devin constient nu pot decat sa devin altruist si sa vreau sa fie bine in ceea ce ma inconjoara, nu numai mie, ci lumii minerale, vegetale, animale si sferei sociale. Si atunci, tot ce inseamna protectia mediului pentru mine, se subsumeaza acestor valori.

Cum imi petrec eu timpul? Caut momente in care sa-mi intaresc convingerea ca este o valoare sa intretii natura asa cum este ea. Am fost in Turcia intr-un sat ecoturistic in care nu sunt hoteluri, betoane, totul este natural, insa chiar si cand sunt acasa, prefer sa merg macar o data la trei saptamani undeva la tara, unde sa iau pulsul naturii. Evident ca astea sunt locuri in care vad ca satenii au inceput sa piarda notiunea naturii vii. Acum 20 de ani, cand aruncau niste oase si niste coji de oua sau mai stiu eu ce resturi de legume, acestea erau biodegradabile dar, odata cu boom-ul industrial, cand au aparut peturile de plastic si ambalajele in exces, ei traiesc un soc cultural pentru ca n-au primit un set de instructiuni.

Daca vorbim de aruncatul gunoaielor, sa ne inchipuim ca o persoana nu iese niciodata din casa, este aprovizionata cu foarte multe pachete de chipsuri, cu cola, cutii de bere etc. si le depoziteaza in mijlocul casei. Cat poate rezista o asemenea persoana in astfel de casa? La un moment dat, isi da seama ca si-au umplut casa de mizerie si ca trebuie sa gaseasca o solutie de a gestiona aceste deseuri. Mai mult, se pare ca mai sunt persoane care au aceasta problema, deci impreuna trebuie sa gasim o solutie ca sa gestionam aceste deseuri. Mediul inseamna si modul in care-mi ingrijesc spatiul in care locuiesc. Felul in care devii constient de
acest lucru poate sa influenteze lumea.

Cred ca romanii au o relatie inconstienta, neasumata personal, cu lumea in care traiesc si, cu tot respectul, asta e o atitudine de cetatean de rangul doi in propria ta tara: sa astepti tot timpul sa faca altcineva ceea ce ai putea sa faci chiar tu, fara nicio obligatie, doar pentru ca e lumea in care traiesti. Adica, poti sa treci de o mie de ori pe langa un gunoi si sa nu-l ridici, spunand "asta nu e treaba mea" sau poti sa-l ridici si sa constientizezi ca in locul ala ai creat un spatiu nou, in care viata este altfel.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri