Ziua de 2 februarie a fost stabilita ca zi mondiala a Zonelor Umede prin Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala, semnata la Ramsar, in Iran, in 1971. Conventia a fost ratificata si de tara noastra, prin Legea nr. 5/1991, care marcheaza de atunci, anual, acest eveniment.
In Romania, exista 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanta avifaunistica, cu o suprafata totala ce reprezinta trei la suta din suprafata tarii.
Ziua Mondiala a Zonelor Umede a fost marcată miercuri, 30 ianuarie, la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti, prin prezentarea, de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in parteneriat cu Institutul Francez, a premierei documentarului „Delta Dunarii–paradisul aproape pierdut!”.
In Romania, exista 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanta avifaunistica, cu o suprafata totala ce reprezinta trei la suta din suprafata tarii. Din acestea, 12 sunt inscrise pe Lista Ramsar, si anume Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, Insula Mica a Brailei, Parcul Natural Portile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Mureșului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbravita, Lacul Techirghiol, Lacul Bistret, Confluenta Olt – Dunare, Lacul Iezer Calarași și Balta Suhaia (ultimele 4 zone umede fiind inregistrate in anul 2012)”, potrivit Ministerului Mediului.
Tema sub care se organizeaza in acest an activitatile in cadrul Zilei Mondiale a Zonelor Umede este: Zonele Umede și Managementul Apelor, cu sloganul: Zonele Umede au Grija de Ape. Tema se inscrie in contextul Anului International de Cooperare in Domeniul Apei, Conventia Ramsar colaborand cu Programul International UNESCO privind Hidrologia.