Guvernul a aprobat, ieri, Ordonanta de Urgenta prin care este introdusa taxa de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe. Aceasta va inlocui taxa de prima inmatriculare aflata in vigoare. Practic, dupa aprobarea taxei de prima inmatriculare a urmat prima varianta de modificare, care a intrat in dezbatere publica, dar la care s-a renuntat, fiind inlocuita de cea de-a treia varianta de taxare a automobilelor ce intra pe piata romaneasca (care s-a aprobat ieri) si care se aplica de la 1 iulie 2008. Formula de calcul si coeficientii de corectie pot fi gasiti pe www.ziua.ro.
Dupa noua grila, taxa creste pentru masinile noi vandute in Romania (fata de varianta aflata in vigoare), in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimetri cubi. Practic, cuantumul taxei se stabileste in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe. Tinand seama insa de recomandarile Comisiei Europene, noua formula prevede si un coeficient de reducere a taxei, care va conduce la diminuarea sumei de plata proportional cu deprecierea reala a masinii. De exemplu, masinile mai vechi de 15 ani vor avea o reducere de 95% fata de una de aceeasi capacitate, dar noua. Potrivit proiectului, nu se va plati nici o suma pentru masinile hibrid, electrice, Euro 5 si Euro 6. Astfel, conform calculelor Guvernului, pentru o Dacie Logan cu motor de 1400 centimetri cubi Euro 4 se va plati o taxa de 246 euro, iar pentru un Volkswagen Passat de 1900 cmc tot Euro 4 se vor plati aproximativ 570 euro.
"Un exemplu fericit"
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut Ministerului Mediului si Administratiei Fondului de Mediu sa prezinte rapoarte periodice in care sa se detalieze modul de utilizare a sumelor care vor fi obtinute din noua taxa de poluare auto.
El a apreciat, la inceputul sedintei Guvernului, ca audierea publica privind taxa pe poluarea pentru autovehicule a fost "un exemplu fericit" de dezbatere civilizata si transparenta, fiind exprimate 101 puncte de vedere pro si contra, incluse in raportul comisiei de experti. Participantii la audierea publica pe tema taxei auto au recomandat Executivului plata in rate sau reducerea taxei, introducerea obligativitatii acesteia si pentru masinile deja inmatriculate si revizuirea metodei de calcul, tinandu-se cont de intreg ciclul de viata al autovehiculului. Pe de alta parte, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a spus, ieri, ca nu a auzit de o propunere privind plata in rate a taxei.
Tariceanu a amintit ca fondurile colectate din taxa pe poluare pentru autovehicule vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor si programelor pentru sapte domenii de protectie a mediului, printre care innoirea parcului auto, avand in vedere ca 54% din masinile din Romania au un grad ridicat de poluare. Seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea, a declarat, pentru Mediafax, ca utilizarea sumelor colectate din taxa de poluare auto pentru innoirea parcului auto ar trebui analizata si din perspectiva unui eventual ajutor de stat. "Este o solicitare sa se introduca si autobuzele, dar deocamdata nu putem sa spunem daca e bine sau nu, pentru ca ar insemna ajutor de stat pentru acele companii care sunt autonome, nu sunt in autoritatea publica si atunci trebuie sa studiem putin subiectul acesta. Problema asta e delicata, pentru ca daca exista o firma privata care are autobuze este ca si cum ai da prima de casare unei astfel de firme private", a spus Ciocanea.
Restituiri de taxa dupa 1 iulie
Persoanele care au achitat sau vor achita, in perioada 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2008, o taxa mai mare decat cea care va fi aplicata de la 1 iulie isi vor putea recupera banii dati in plus printr-o cerere depusa la Trezorerie. In schimb, persoanele carora le-ar reveni de plata, dupa 1 iulie, o taxa mai mare decat cea din prezent nu vor fi afectate de noile reglementari. Solicitarile vor putea fi facute numai dupa 1 iulie.
Programul "Rabla" extins la 40.000 de masini
Prima de casare a autoturismelor vechi va fi mentinuta in acest an la 3000 de lei, iar limita maxima a masinilor care pot fi scoase din uz va fi extinsa de la 16.500 la 40.000 unitati, cu 10.000 de autovehicule mai mult decat cifra anuntata initial, a declarat, luni, ministrul Mediului, Attila Korodi.
"Guvernul a decis o cofinantare de 3000 lei la un numar de 40.000 de autovehicule. A fost o dezbatere in Guvern, proiectul initial a fost diferit, dar in decizia din Guvern si in dezbaterea interna s-a decis sa existe o plaja mai larga de aplicare a bugetului de 120 milioane lei, de la Fondul de Mediu. Asta inseamna ca am ramas pe acelasi cuantum de sustinere care a fost si anul trecut, dar am largit numarul de masini pe care le vom cofinanta pentru schimbare la 40.000 de bucati", a spus Korodi. Programul ar urma sa inceapa in a doua parte a lunii mai.
Programul de innoire a parcului auto, aplicat in ultimii ani, prevede ca pentru orice tip de autoturism mai vechi de 12 ani predat spre casare sa fie achitata o suma de 3000 lei, sub forma unei prime constituita ca avans pentru achizitionarea unei masini noi.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua