Ziua Națională de Curățenie va fi introdusă în legislație

Ziua Națională de Curățenie va fi introdusă în legislație. A fost depusă la Senat inițiativa legislativă, inspirată de munca celor de la Let’s Do It, Romania, anunță ministrul Mediului, Mircea Fechet. Această lege va crește gradul de conștientizare al importanței acestor acțiuni, dar va permite și autorităților locale să deconteze anumite cheltuieli și să își planifice mai bine aceste activități.
”Am participat la foarte multe acțiuni de ecologizare și urmăresc grupuri și pagini în Social Media, unde observ că foarte mulți voluntari din România aleg să facă curățenie. O zi națională sunt convins că ar fi binevenită”, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Oficialul a participat la o acțiune de curățenie în Parcul Operei și precizează că nu a găsit niciun PET din sistemul garanție-returnare. ”Asta îmi dă încredere în faptul că sistemul de garanție-returnare este, probabil, cel mai bun sistem de management al deșeurilor din România, care nu doar că va genera locuri de muncă și investiții, dar va avea ca rezultat o natură mai curată pe care ne-o dorim cu toții”, adaugă el.
Ministrul este inițiator al acestui proiect alături de fostul ministru al Mediului, senatorul Tánczos Barna.
”De asemenea, din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România. Este o cifră impresionantă și tendința este aceea de creștere.
Asociația Let’s Do It, Romania! organizează încă din anul 2010 proiectul național Ziua Națională de Curățenie – Curățenie în toată țara într-o singura zi, la care au participat până în prezent peste 2 milioane de voluntari”, afirmă ministrul.
Potrivit acestuia, o zi națională a curățeniei este binevenită.
”Această lege va permite autorităților locale, primăriilor, să deconteze anumite cheltuieli și să își planifice mai bine aceste activități de ecologizare. Personal, în România, am participat la foarte multe asftel de acțiuni și urmăresc grupuri și pagini în social media, unde observ că foarte mulți voluntari din România aleg să facă curățenie. Astăzi, în puținele minute în care am participat la această acțiune, nu am găsit nici un PET din sistemul garanție-returnare. Asta îmi dă încredere în faptul că sistemul de garanție-returnare este, probabil, cel mai bun sistem de management al deșeurilor din România, care nu doar că va genera locuri de muncă și investiții, dar va avea ca rezultat o natură mai curată pe care ne-o dorim cu toții. De asemenea, din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România. Este o cifră impresionantă și tendința este aceea de creștere. Felicit parlamentarii care au avut această inițiativă și îi asigur de suportul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și de votul meu ca deputat. E o idee bună, sper să o vedem publicată în Monitorul Oficial”, a subliniat ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Asociația Let’s Do It, Romania! organizează din anul 2010 proiectul național Ziua Națională de Curățenie – Curățenie în toată țara într-o singura zi, la care au participat până în prezent peste 2 milioane de voluntari.
„Le mulțumesc colegilor de la Let’t Do It, Romania! pentru că ei au fost cei care au venit la Parlament și au propus ca o zi din an, a treia sâmbătă din luna septembrie, să fie declarată Ziua de Curățenie Națională. Este un semnal pentru accentuarea responsabilității sociale atât la nivelul cetățenilor, în primul rând, cât și la nivelul autorităților și companiilor pentru a lăsa în urma noastră o țară mai curată, un mediu mai curat, o natură mai curată. Din păcate, destul de mulți cetățeni iresponsabili aleg să genereze deșeuri peste tot în natură și sunt alți cetățeni responsabili, care alături de organizații și primării vin să facă curat, însă țara aceasta va fi curată doar în momentul în care Ziua Națională de Curățenie o să fie doar o zi de educație și conștientizare, fără acțiuni de strângere a gunoaielor. Acolo trebuie să ajungem, acesta este obiectivul nostru, să educăm, să conștientizăm, să vină în urma noastră generații care nu mai lasă asemenea mizerie în mijlocul Bucureștiului, în natură, pe văi, pe munți, râuri și lacuri”, a adăugat senatorul Barna Tánczos.
spot_img

Ultimele știri