Ziua Mondiala a Apei

In cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro a fost adoptata, pe 22 decembrie 1992, o hotarare prin care 22 martie devenea "Ziua mondiala a apei". In fiecare an, tarile isi reunesc toate eforturile pentru a gasi cele mai bune solutii de a oferi cetatenilor o apa cat mai curata. In acelasi timp, fiecare om din lumea intreaga este pe deplin dator fata de viata si sanatatea lui de a-si cere dreptul la o apa curata si o viata sanatoasa.

Text de Marius Postelnicescu

Ziua Mondiala a Apei este un prilej de sarbatoare si, in acelasi timp, de readucere in aten tia opiniei publice a importantei pe care o au apele, atat din punct de vedere cantitativ, cat si din punct de vedere calitativ.

Cu ocazia acestei zile, vreau sa va amintesc importanta si ponderea pe care o are apa in viata noastra, pentru ca Ziua Mondiala a Apei trebuie sa fie si o reflectare a muncii si a responsabilitatilor noastre, in calitate de specialisti si administratori ai resurselor de apa. Poate ca nu am gasit de fiecare data timpul necesar si poate nici talentul sa vorbim despre ceea ce inseamna cu adevarat apa pentru noi, specialistii Apelor, chiar daca cei mai multi dintre noi am fost acolo, intre ape, si am auzit pulsul lor. Uneori, ne-a fost teama sau ne-am revoltat in fata naturii, dar, de fiecare data, am fost mandri ca am fost in mijlocul apelor, pentru a preveni efectele inundatiilor sau a impiedica poluarea apelor.

Pentru ca nu le putem nicidecum ignora importanta si forta, apele au, pentru fiecare dintre noi, infatisarea lor: mai linistite sau mai vijelioase, insuficiente sau mult prea abundente, mai curate sau mai putin curate. Viata a luat nastere in mediul acvatic si 80% din compozitia materiei vii a planetei este apa. si, dupa cum stiti, omul poate trai fara hrana 30 zile, dar, fara apa, numai 4-5 zile.

Intotdeauna apele au avut si vor avea un cuvant greu de spus despre calitatea vietii noastre. De aceea, astazi, de Ziua Mondiala a Apei, cu tema "Apa si sanatatea!", Administratia Nationala "Apele Romane" lanseaza campania "Sa pastram apele curate!", o campanie care se adreseaza inainte de toate cetatenilor. Pe de-o parte, campania noastra doreste sa traga un semnal de alarma asupra pericolului major si iminent pe care il reprezinta poluarea apelor pentru viata noastra si a familiilor noastre. Pe de alta parte, este un apel pe care Adminis tratia Nationala "Apele Romane" il lanseaza catre toti operatorii de apa, agentii economici, dar si catre simpli cetateni, sa pastreze apele curate, prin depistarea si inlaturarea surselor de poluare, depozitarea deseurilor numai in spatii amenajate. Prin vointa si efort comun, vom reusi sa intervenim pentru oprirea si dispersia poluantilor in cursurile de apa, modernizarea si realizarea statiilor de epurare. Doar impreuna vom reusi sa protejam flora si fauna, invatandu-i, la randul nostru, pe cei apropiati noua, ca apa este un element constituent indispensabil al naturii si, implicit, al vietii noastre. Fara apa nu exista viata si fara apa curata nu avem sanatate. Un om sanatos este acela care respira o natura curata, se hraneste si se spala intr-o apa curata.

De Ziua Mondiala a Apei, imi exprim speranta, ca, prin efortul comun al tuturor institutiilor si factorilor responsabili, vom reusi sa avem ape mai curate si mai bogate in surse de viata.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri