ZIUA: Legea verde trece pe rosu

Pe ultima suta de metri a mandatului actualilor guvernanti, la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile s-a realizat o rapida si interesanta miscare de "modificare si completare a OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului", printr-o alta Ordonanta de Urgenta. Puse de numai cateva zile pe site-ul ministerului, propunerile respective au fost aduse in dezbatere publica, specialistii veniti din toata tara fiind pusi in fata faptului implinit.

O scrisoare "secreta"

Baza modificarilor o constituie o scrisoare trimisa de Comisia Europeana, despre care insa lucratorii in domeniu prezenti la discutii nu stiau absolut nimic. Reprezentantii MMDD au afirmat ca ar fi vorba despre documente cu caracter confidential, chiar daca sunt puse in discutie probleme de interes si cu impact social, economic si politic. Luarile de cuvant, cenzurate de criza de timp, nu au reusit decat sa atinga fugitiv cateva aspecte acute din sistem. Intre acestea, ridicarea interdictiei de a schimba destinatia terenurilor din ariile protejate, ridicarea obligatiei de a se consulta Comisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii, pentru amplasarea proiectelor si/sau desfasurarea oricarei activitati susceptibile sa genereze un impact negativ asupra ariilor naturale protejate.

"Daca legea va fi modificata, s-ar putea da liber la realizarea bilanturilor de mediu de catre orice persoana fizica sau juridica, la importul si exportul de plante sau de animale vii protejate, la testarea culturilor de organisme modificate genetic in arii protejate ori in apropierea acestora sau s-ar putea elabora proiecte si derula actiuni ce ar dauna patrimoniului natural al tarii. Mai mult, modificarea legii apare in plina campanie electorala, moment considerat cat se poate de inoportun de ONG-urile de mediu, in aceasta perioada, comisiile aflandu-se in vacanta electorala", a aratat Liana Buzea, presedintele Organizatiei "EcoAssist".

"Mediul e pentru agenti puternici"

Parerile specialistilor din domeniu intervievati contureaza interese mari pentru modificarea OUG 195, venite atat pe filiere interne, cat si externe, pe care de altfel unii dintre cei prezenti spun ca le cunosc bine. Privitor la renuntarea la atestarea persoanelor fizice sau juridice, ONG-urile au solicitat sa se indice prevederile din directivele europene care ar justifica acest lucru. Raspunsul ministerului: in directive… nu se scrie nici ca ar fi obligatoriu, nici ca ar fi interzis. ONG-urile au transmis oficial propuneri de imbunatatire a legii, majoritatea cerand pastrarea prevederilor vechi. Mai mult, au fost abordati reprezentanti ai CE, pentru a se transmite notificarile invocate de MMDD.

Daca se va constata ca modificarile aduse legii mediului nu sunt conforme cu notificarile CE, reprezentantii societatii civile vor declansa mitinguri de protest, vor deschide proces MMDD la Curtea Constitutionala a Europei, pentru incalcarea prevederilor directivelor europene si vor sesiza CE, pentru declansarea unei proceduri de infringement, asemanatoare celei invocate in nota de fundamentare a noii ordonante, dupa cum ni s-a precizat. Urmeaza o perioada fierbinte pentru MMDD; poate mai putin pentru ministrul Korodi insusi, absent si de la intalnirea de joi, din motive de campanie electorala.

spot_img

Ultimele știri