ZIUA: Lege pentru gloaba tiganeasca

Consiliile judetene si locale vor fi obligate sa creeze adaposturi publice pentru animalele de talie mare, altele decat caini si pisici, abandonate, pierdute sau confiscate. Solutia, cuprinsa intr-un proiect legislativ, este vazuta de Ministerul Agriculturii ca un mod de gestionare eficienta a situatiei cailor abandonati, care incurca circulatia si distrug culturile agricole.

Ingrijorata de inmultirea accidentelor rutiere cauzate de caii "lasati de izbeliste de tigani", deputatul PC Lia Ardelean a adresat o interpelare Ministerului Agriculturii prin care solicita identificarea unei solutii de gestionare a problemei. "Atunci cand un cal apare pe un drum national in fata unei masini, probabilitatea sa se comita un accident este destul de mare (…) O solutie ar fi sa se realizeze recensamantul animalelor, dupa modelul crotalierii, numai ca tiganii vand des caii, iar instalarea unui cip in urechea calului costa cat o gloaba tiganeasca. O alta solutie ar fi un serviciu similar cu cel de ecarisaj, numai ca protectia animalelor nu ar agrea ideea. Ce solutii aveti pentru identificarea cailor vagabonzi, in asa fel incat sa nu mai produca pagube agriculturii si oamenilor, dar sa fie evite si accidentele rutiere?", a intrebat conservatoarea.

In raspuns, Ministerul Agri­culturii a indrumat deputatul catre un proiect de lege initiat chiar de colegul sau de partid, Marius Ma­rinescu, proiect adoptat deja de Senat. Actul normativ prevede "transformarea centrelor de exterminare a cainilor, a celui mai bun prieten al omului, in centre de protectie a animalelor". Pe langa adaposturile pentru caini si pisici, "se vor amenaja si ada­posturi pentru animale de talie mare, la nivelul fiecarui judet", lamureste Marinescu in expunerea de motive a proiectului. Initiativa conservatorului interzice eutha­nasierea animalelor sanatoase, ma­sura acceptata doar in cazul celor batrane, agresive, cu mal­for­matii grave sau handicapuri ori boli incurabile. Pe masa Par­la­mentului se mai afla un proiect de lege cu aceeasi tema, mai dras­tic la adresa animalelor. A­cesta apartine deputatului PDL Cor­nelia Cazacu si contine o ex­tindere similara a masurilor luate in cazul cainilor la pisici si "alte animale fara stapan". In pri­vinta euthanasierii insa, viziunea pedelistei difera substantial de cea a lui Marinescu. Proiectul lui Cazacu prevede euthanasierea animalelor fara stapan dupa expirarea termenului de cazare, in cazul in care nu au fost adoptate in sapte zile de la capturare. In plus, se introduce amenda de 500 lei catre persoanele care abandoneaza animalele adoptate de la serviciile specializate sau care nu revendica animalul in termenul legal.

"Refuza sa-si mai recunoasca calul"

"Caii nesupravegheati creeaza o serie de probleme oamenilor, cum ar fi acciden­te de circulatie, dar si distru­geri ale culturilor agricole. Tiganii nu detin terenuri agricole, prin urmare nu au de unde hrani animalele, astfel ca prefera sa le lase pe camp (…) De teama unor eventuale obligatii de despagubire a proprietarului autovehicolului avariat sau a proprietarilor de terenuri pe care a ajuns animalul, tiganii refuza sa-si mai recunoasca calul".

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri