Ziua Internationala a Mediului este sarbatorita in fiecare an pe 5 iunie incepand din 1972, cand a fost stabilita de Adunarea Generala a ONU. Anul acesta, gazda internationala a evenimentului este Wellington, capitala Noii Zeelande.
Ziua este aniversata in toata lumea prin actiuni de constientizare asupra problemelor de mediu. In Romania, Ministerul Mediului a ales sa stinga lumina timp de o ora, incepand cu ora 21.30, in 20 de orase ale tarii pentru a sensibiliza populatia cu privire la consumul de energie.
Joi, in Bucuresti, a avut loc ompetitia-manifest "Respect pentru viitor", organizata de compania Petrom. 5 echipe conduse de Ministrul Mediului Attila Korodi, Mircea Toma, Virgil Iantu, Melania Medeleanu si Codrut Keghe (Catalin Dezbracatu’) au trecut printr-o serie de probe de foc: de la cursa pe biciclete prin aglomeratia capitalei la ora de varf, la plantat flori pe traseu si ingenioase verificari de cunostinte despre protectia mediului.
Si clasa politica a fost cuprinsa de spiritul ecologic, premierul Calin Popescu Tariceanu facand un apel catre membrii cabinetului sa vina de Ziua Mediului pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport in comun la serviciu. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a fost primul care a raspuns apelului.
Tot de Ziua Mediului, cea mai ampla campanie de ecologizare, Verde003, organizata de Asociatia Tasuleasa Social, Asociatia MaiMultVerde, cu sprijinul Coca-Cola, ia sfarsit. Initiatorii proiectului estimeaza ca voluntarii vor strange aproximativ 50 de tone de deseuri, adica volumul unei garnituri de tren cu 10 vagoane, pe durata intregii campanii. In jur de 35 de tone de deseuri au fost deja stranse la Vatra Dornei, Bicaz, Piatra Neamt, Bacau si Adjud.
Apa Nova a inaugurat, cu ocazia Zilei Mediului, prima gradina traditionala romaneasca, la Muzeul Taranului Roman.
Totodata, la Bruxelles are loc Saptamana Verde, in cadrul careia se desfasoara de 38 de conferinte ghidate de o tema generala: utilizarea durabila a resurselor. Vor fi puse in discutie alte patru sub-teme: resursele si gestionarea deseurilor, consumul si productia durabila, natura si biodiversitatea si schimbarile climatice.