Ieri, conducerea SC CET Iasi SA a organizat o conferinta de presa in cadrul careia a anuntat implementarea cu succes a tehnologiei Lextran, care asigura indepartarea simultana a oxizilor de azot, de sulf, a mercurului si a altor metale grele din gazele de ardere, reducand considerabil efectele poluarii.
"Prin aceasta tehnologie, orasul Iasi devine primul oras din Romania in care functioneaza o termocentrala ce va avea un nivel al poluarii mult sub cotele impuse de normele de mediu in vigoare. Totusi, cred ca autoritatile locale ar trebui sa acorde mai multa importanta investitiilor si procesului de modernizare a centralelor termice si nu numai serviciilor de salubritate sau regiilor de apa-canal", a declarat Marian Petrache, secretar de stat in cadrul Ministerului de Interne si Reformei in Administratie.
Ieri, conducerea SC CET Iasi SA a organizat o conferinta de presa in cadrul careia a anuntat implementarea cu succes a tehnologiei Lextran, care asigura indepartarea simultana a oxizilor de azot, de sulf, a mercurului si a altor metale grele din gazele de ardere, reducand considerabil efectele poluarii.
In cadrul conferintei a avut loc si o dezbatere in ceea ce priveste implementarea politicilor de mediu in domeniul energiei, la care au participat prefectul judetului Iasi, Nicusor Paduraru, directorul SC CET Iasi SA, Didi Melinte si secretarul de stat al Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Marian Petrache. Acesta a salutat implementarea cu succes a acestei tehnologii si a sustinut ca acest pas ar trebui facut si de restul termocentralelor din Romania.
"Prin aceasta tehnologie, municipiul Iasi devine primul oras din Romania in care functioneaza o termocentrala care va avea un nivel al poluarii mult sub cotele impuse de normele de mediu in vigoare. Totusi, cred ca autoritatile locale ar trebui sa acorde mai multa importanta investitiilor si procesului de modernizare a centralelor termice si nu numai serviciilor de salubritate sau regiilor de apa-canal", a declarat Marian Petrache, secretar de stat in cadrul MIRA.
Directorul SC CET Iasi SA s-a declarat multumit ca termocentrala ieseana utilizeaza o astfel de tehnologie si respecta normele privind protectia mediului si cota de poluare admisa. "Sunt multumit ca CET dispune si de aceasta tehnologie, o tehnologie pentru care nu am platit nici un ban. Prin intermediul ei, CET devine prima termocentrala din Romania cu un nivel de poluare sub limitele impuse de reglementarile de mediu in vigoare. De asemenea, dupa neutralizarea oxizilor, acestia sunt transformati intr-un soi de fertilizator. Putem desfasura procesul de comercializare a acestui fertilizator", a declarat Didi Melinte, directorul SC CET Iasi SA.
Tehnologia Lextran se bazeaza pe un lichid organic care este eliberat intr-o emulsie apoasa intr-o instalatie umeda de neutralizare a gazelor. Gazele arse sunt capturate in faza apoasa si recuperate sub forma de ingrasamant lichid, iar aceasta tehnologie urmeaza sa fie utilizata ca o instalatie de neutralizare independenta in centrele industriale noi sau ca ajustare pentru instalatiile de neutralizare bazate pe calcar.
Contactele preliminare intre KH Engineering si SC CET Iasi SA au fost stabilite inca din 2003. Termocentrala nu putea respecta standardele regulamentului Uniunii Europene privind poluarea aerului si si-a aratat interesul pentru implementarea acestei tehnologii. Proiectul a inceput la sfarsitul anului 2005, a fost finalizat in decurs de doi ani si a fost derulat de organizatia guvernamentala EVD din Olanda.
"EVD este o organizatie guvernamentala cu mare prestigiu in Olanda, iar implicarea sa in acest proiect reprezinta o confirmare a valorii tehnologiei Lextran. EVD se implica si sustine financiar proiecte cu impact major asupra mediului, mai ales in tari in care atentia trebuie concentrata asupra protectiei mediului", a declarat Jan Hospers, directorul companiei olandeze KH Engineering, cu ocazia inaugurarii acestei tehnologii.
Pentru mai multe informatii vizitati Ziua de Iasi