Ziua de Iasi: Incineratorul ecologic poate sa isi inceapa activitatea

In cursul saptamanii trecute, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Bacau a eliberat autorizatia integrata a incineratorului ecologic pentru deseuri spitalicesti si industriale periculoase, amplasat in apropierea comunei Tomesti.

Incineratorul ecologic pentru deseuri spitalicesti si industriale periculoase, amplasat in apropierea comunei Tomesti, este gata sa fie pus in functiune. In cursul saptamanii trecute, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Bacau a eliberat autorizatia integrata, ultima din sirul de documente necesare pentru ca incineratorul sa isi poata incepe activitatea.

Pana in prezent, firma care a initiat acest proiect, SC Avand SRL, a omului de afaceri Gabriel Surdu, a investit peste 5 milioane Euro. Incineratorul este singurul de acest gen din judet si singurul din tara din punctul de vedere al puterii instalatiei. Acesta este de ultima generatie, compus din doua cuptoare de ardere si are o capacitate totala de 1.575 kilograme material incinerat pe ora, corespondent a 11.300 tone pe an, iar deseurile vor fi distruse la o temperatura de aproximativ 1.300 grade Celsius, cu o instalatie de epurare a gazelor arse.

Rolul incineratorului este de a prelua toate deseurile spitalicesti si industriale atat din oras, cat si din alte judete si de a le distruge fara a provoca dezastre mediului inconjurator sau populatiei. Potrivit normelor de aderare la Uniunea Europeana, pana la sfarsitul acestui an trebuie sa fie inchise toate crematoriile pe sistem vechi, locul acestora urmand a fi luat de incineratoare ecologice.

"In momentul de fata nu mai sunt deschise decat crematoriile de la Spitalul Clinic C. I. Parhon si Spitalul Sf. Spiridon. Pana la sfarsitul anului vor fi inchise si acestea, asa cum au mai fost inchise si celelalte crematorii vechi, care nu puteau fi controlate in nici un fel. In ultima perioada au fost inchise cele de la Spitalul de Urgenta pentru Copii Sf. Maria, la Spitalul Pascani si Maternitatea Cuza Voda", a declarat Galea Temneanu, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi.

Pentru mai multe informatii vizitati Ziua de Iasi

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri