Raportul de activitate al Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Nationale a lasat multe intrebari fara raspuns privind controalele desfasurate in ultima perioada de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si Garda Nationala de Mediu in ceea ce priveste achizitionarea noului sediului in valoare de 1,4 milioane lei.
Sefa care asigura interimatul, Camelia Cojocaru, nu a putut explica motivele demiterii fostei sefe a Garzii de Mediu sau de ce nu poate fi folosit noul sediu, situat la marginea orasului. Raportul de activitate al Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Nationale, prezentat ieri de Camelia Cojocaru, comisarul-sef interimar, a lasat multe intrebari fara raspuns privind controalele desfasurate in ultima perioada de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si Garda Nationala de Mediu, ce au avut ca subiect achizitionarea noului sediu pentru agentia locala din strada Fantanelor, nr. 7, cu suma de 1,4 milioane lei.
La data prezentarii bilantului pe anul trecut se implinesc aproape doua luni de la achizitia imobilului, in vederea transformarii acestuia in sediu pentru Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Iasi. La scurt timp dupa ce comisarul-sef de la Iasi, Diana Croitoru, l-a instiintat printr-o adresa pe comisarul general Octavian Popa despre neajunsurile acestei cladiri, sefa de la Iasi a fost demisa din functie, fara explicatii.
Intre timp, functionarii de la Garda de Mediu Iasi nu se pot muta in noul sediu, cu toate ca a fost deja platit, pentru ca trebuie sa astepte concluziile controalelor realizate de Departamentul National Anticoruptie (DNA) si Garda Nationala de Mediu. Sefa care asigura interimatul, Camelia Cojocaru, nu a putut explica motivele demiterii fostei sefe a Garzii de Mediu si de ce nu poate fi folosit noul sediu, situat la marginea orasului. "Nu stiu nimic referitor la aceasta achizitie. Tranzactia a fost facuta de cei de la Bucuresti. Asteptam rezultatele controalelor realizate de Garda Nationala de Mediu", a declarat Camelia Cojocaru.
Tacere
La prezentarea raportului de activitate, ieri, nu a participat nici un reprezentant al Garzii Nationale de Mediu pentru a lamuri motivele si rezultatele controalelor efectuate, precum si deciziile luate in privinta Dianei Croitoru. Contactat telefonic de reporterii ZIUA de Iasi, Daniel Fita, purtator de cuvant al Garzii Nationale de Mediu, a sustinut ca in cursul acestei saptamani vor fi transmise rezultatele controalelor efectuate la institutia ieseana. "Controlul este in curs de finalizare. Din ce mi s-a comunicat pana acum, am inteles ca toate achizitiile facute au fost corecte. Nu va pot oferi mai multe informatii", a declarat Fita.
Tot in cursul anului trecut, la Garda Nationala de Mediu au mai izbucnit doua scandaluri legate tot de afaceri imobile. Sediul Garzii Regionale de Mediu de la Suceava si cel al Garzii de Mediu pentru Biosfera Delta Dunarii din Tulcea au fost cumparate prin achizitie directa si la preturi supraevaluate, asa cum rezulta din informatiile detinute in prezent. Cei doi comisari regionali din Suceava, respectiv Galati, de care tine Tulcea, au fost suspendati din functie. Cazurile sunt parca trase la indigo: sediul nou achizitionat la Suceava este asemenea celui din Iasi, la periferia orasului, nu are utilitati, iar pretul real este de patru milioane lei, adica de aproape cinci ori mai putin decat pretul achizitiei, de 18 milioane lei.
Activitatea fostului comisar-sef
Bilantul pe anul 2007 arata ca anul trecut comisarii de la Garda de Mediu, Comisariatul Judetean, au primit 343 de sesizari, dintre care 143 au fost solutionate, 77 au fost trimise la primariile din judetul Iasi, iar 123 de petitii au fost redirectionate catre alte institutii descentralizate. In urma controalelor efectuate au fost aplicate mai multe sanctiuni contraventionale, din care 201 amenzi, 45 de avertismente, trei sistari de activitate si doua propuneri de suspendare a actului de reglementare.
Valoarea totala a sanctiunilor aplicate a fost de 1.178 lei. Comisariatul Judetean Iasi a realizat anul trecut peste 450 de inspectii planificate privind controlul poluarii industriale si biodiversitate si in jur de 730 de actiuni de control neplanificate, care au vizat inspectii pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor de reglementare, pentru respectarea conditiilor impuse in actele de reglementare pentru proiecte si activitati noi. De asemenea, anul trecut, comisarii de la Garda de Mediu au realizat un numar de 98 de inspectii de mediu pentru verificarea modului de administrare si intretinere a starii de conservare instituite in ariile naturale protejate existente la nivelul judetului Iasi.
Aspectele negative remarcate au constat in aprinderea focurilor, practici iresponsabile de agrement, depozitari de deseuri, distrugerea panourilor si a bornelor, nereguli pentru care au fost aplicate 13 amenzi si doua avertismente. Principalele dificultati intampinate de comisarii Garzii de Mediu in desfasurarea activitatii au fost numarul mare de sesizari nefondate sau care nu fac obiectul Comisariatului Judetean, lipsa unor laboratoare Renar acreditate la nivel local sau regional. Reprezentantii Garzii de Mediu s-au confruntat si cu o implicare scazuta din partea autoritatilor locale in rezolvarea problemelor de mediu si a angajamentelor asumate in procesul de negociere a finantarii proiectelor Phare de gestionare a deseurilor pentru localitatile care au sub 50 de mii de locuitori.
"Aproape 70-80 la suta din activitatea comisarilor Comisariatului Judetean reprezinta activitati pe teren si doar 20-30 la suta insumeaza elaborari de rapoarte, perfectionare sau redirectionari ale sesizarilor si reclamatiilor primite", a precizat Camelia Cojocaru, actualul sef interimar.
Demiteri liberale, bazate pe schimbarea legilor
Situatia de la Garda Nationala de Mediu, unde mai multi comisari-sefi din judete au fost aruncati pe usa afara, este similara cu situatia de la Casele Judetene ale Asigurarilor de Sanatate, unde directorii au fost trimisi la plimbare. Recent, actualii guvernanti au decis schimbarea statutului legal al acestor din urma directori generali, emitand o hotarare de guvern. Conform prevederilor Legii 95/2006, directorul general al CJAS este angajat cu contract de munca, conform Codului Muncii.
Dar, guvernul a decis schimbarea modului de incadrare, bazat pe prevederile Codului Muncii, pe alte prevederi ale Codului Civil. In situatia in care o hotarare de guvern nu poate anula prevederile unei legi aprobate de parlament, rezulta ca aceasta noua prevedere este ilegala. Totodata, noua hotarare a Guvernului Romaniei stabileste ca in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare, sa fie organizat concurs pentru ocuparea postului de director general al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, fapt ce nu a avut loc, desi termenul a fost depasit.
Hotararea de guvern in cauza, nr. 1586/2007, mai are o prevedere ce duce la hipercentralizarea activitatii CNAS, atata timp cat directorul general al unei Case Judetene a Asigurarilor de Sanatate poate delega atributiile numai cu aprobarea presedintelui CNAS. In mod normal, delegarea atributiilor este un instrument pentru eficientizarea managementului si este responsabilitatea exclusiva a unui manager. Dar, este evident ca – daca se au in vedere cele doua situatii, de la Comisariatele Judetene ale Garzii de Mediu si de la CNAS, actualii guvernanti nu fac altceva decat sa concentreze puterea in mainile unui grup restrans de persoane, numite pe criterii politice in functii cheie. Si asta se petrece intr-un an electoral.
Cel putin la Garda de Mediu din Iasi, demiterea comisarului-sef Diana Croitoru vine ca urmare a sesizarii unei afaceri cel putin discutabile, daca nu oneroase, respectiv cumpararea unui sediu cu o suma de 300 mii Euro, la marginea municipiului Iasi, complet impropriu activitatii specifice acestei institutii.
Pentru mai multe informatii vizitati Ziua de Iasi