In fiecare zi, prin mainile unui iesean trece macar o data o cutie de aluminiu, fie de suc, de bere sau orice altceva. Putini se gandesc ca acest lucru poate fi inceputul unei afaceri profitabile. Prin intermediul fondurilor structurale sau al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), iesenii interesati pot aplica pentru obtinerea unui credit pentru infiintarea unei firme de reciclare a deseurilor, in special a aluminiului, domeniu de care nu se ocupa nimeni in momentul de fata in judet. " Nu exista nici o firma care sa se ocupe numai de colectarea si reciclarea deseurilor de aluminiu. Acestea ajung de obicei la firmele de colectare a deseurilor", a declarat ieri Galea Temneanu, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi. Finantarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor propuse poate fi in procent de maxim 60 la suta din valoarea cheltuielilor eligibile, initiatorului proiectului revenindu-i doar 40 la suta din valoarea proiectului, de maxim 2 miliarde lei (200 mii RON). Marea majoritate a deseurilor de aluminiu din municipiu ajung la Remat SA. "In general, deseurile de acest gen nu ajung la noi, ci direct la fier vechi. Nu dispunem de tehnologia necesara pentru prelucrarea unor astfel de deseuri, in momentul de fata concentrandu-ne pe reciclarea deseurilor din hartie si plastic", a sustinut Ion Apostol, directorul Salubris SA. Reciclarea s-ar putea transforma, si in Iasi, intr-o afacere foarte profitabila, avand in vedere faptul ca o tona de sticle PET poate fi vanduta la export cu 600-700 Euro, poate chiar mai mult, iar din 5 sticle reciclate pot fi facute fibre pentru un nou tricou.
Reciclarea
O cutie de aluminiu necesita in jur de 60 de zile pentru a fi reciclata si pentru a ajunge, din nou, pe rafturile magazinelor. Reciclarea presupune reprocesarea cutiilor pentru a crea alte cutii, cu acelasi material. In felul acesta, aluminiul poate fi reutilizat, cantitatea reala de deseuri fiind mult redusa. In Europa Occidentala, fiecare persoana foloseste in jur de 35 de cutii de aluminiu pe an. Dupa ce au fost utilizate, cel putin 50 la suta din ele sunt colectate si reciclate. Persoanele care aduc doze de bere sau de suc primesc pentru aceste cutii goale, pentru fiecare kilogram de aluminiu, in jur de 80 Eurocenti. Din dozele strivite, vor fi create baloturi de aproximativ 12 kilograme fiecare, care vor fi verificate suplimentar, cu raze X, pentru depistarea unor eventuale impuritati. Baloturile sunt apoi prinse in blocuri mai mari si depozitate in centrul de reciclare pana la acumularea unei anumite cantitati. La final, toate dozele sunt transportate la diverse companii de aluminiu din Franta, Anglia sau Germania, acolo unde metalul va fi retopit si reutilizat pentru producerea altor cutii.
Aluminiul este cel de-al treilea metal prezent in natura, din punct de vedere al abundentei. Are multe proprietati care nu se altereaza in nici un fel prin transformarea sa intr-un produs: este usor, rezistent, nu rugineste, este un bun conducator de caldura si electricitate, este ductil si nu are miros. De asemenea, aluminiul este reciclabil suta la suta, contribuind astfel la protectia mediului prin economisirea resurselor naturale si a energiei. Retopirea aluminiului necesita cu 95 la suta mai putina energie decat productia primara a metalului. Minereul din care se obtine aluminiul este bauxita, iar rezervele actuale de bauxita sunt suficiente pentru inca 400 de ani.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Iasi