Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi, impreuna cu Inspectoratul Ecologic de Stat Chisinau au inceput derularea unui proiect de protejare a raului Prut.
Ieri, in Sala Mezanin a Hotelului Unirea a avut loc o conferinta de presa organizata de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi privind colaborarea transfrontaliera pentru conservarea biodiversitatii intre Romania si Republica Moldova.
Proiectul, care se deruleaza pe durata a 22 de luni (1 decembrie 2006- 30 septembrie 2008), are ca obiective intarirea structurilor de conservare a biodiversitatii in zona transfrontaliera dintre Romania si Republica Moldova, cresterea nivelului de informare a populatiei privind problema biodiversitatii, precum si dezvoltarea capacitatii institutionale a structurilor implicate in conservarea biodiversitatii. Costurile acestui proiect se ridica la suma de 808 mii Euro, din care 726.544 Euro reprezinta finantarea Uniunii Europene si 81.535 Euro – fonduri de la APM Iasi si contributia Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Partenerii APM Iasi sunt Inspectoratul Ecologic de Stat Chisinau, Asociatia Obsteasca Cutezatorul din Republica Moldova, Fundatia Corona, dar si Agentiile pentru Protectia Mediului Botosani, Vaslui si Galati. Aria de derulare a proiectului cuprinde teritoriile judetelor Botosani, Iasi, Vaslui, Galati si teritoriul celor 11 raioane din Republica Moldova, riverane raului Prut.
"Am initiat acest proiect plecand de la o analiza facuta de specialisti ai Uniunii Europene: insuficienta capacitate institutionala, colaborare transfrontaliera pasiva, resurse umane si financiare reduse. Impreuna cu Inspectoratul Ecologic de Stat Chisinau am decis sa punem bazele acestui proiect, pentru ca exista obiective comune pe ambele maluri ale Prutului, de a proteja aria acestui rau", a declarat Danut Pirchiu, presedintele Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi si unul dintre coordonatorii proiectului.
Pe viitor se doreste scoaterea la lumina a unei publicatii de specialitate denumita "Starea de conservare a biodiversitatii in zona transfrontaliera Romania- Republica Moldova", pe baza a noua studii, deschiderea unui centru de management al biodiversitatii, precum si o pagina web special conceputa pentru protejarea mediului.
Pentru mai multe informatii vizitati Ziua de Iasi