Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziua de Constanta: Padurile din sudul litoralului, ucise de tone de gunoaie

Palcurile de vegetatie care constituie locul de refugiu al locuitorilor Mangaliei in zilele in care acestia vor sa evadeze din praful si noxele cotidiene sunt, in mod constant, atacate de lipsa de bun-simt a concitadinilor.

Fie ca este vorba despre Comorova, fie de Padurea de la Limanu sau cea de la Hagieni, toate traiesc un adevarat genocid ecologic.

O prima arie impadurita, unde localnici fara cel mai elementar bun-simt au inceput sa distruga, sistematic, zona verde, este Padurea Hagieni. Departe de ochii autoritatilor, Padurea Hagieni este supusa la un adevarat genocid – turisti de ocazie care isi incing gratarele, lasand in urma mormane de gunoaie, alaturi de agenti economici care, in loc sa apeleze la groapa de gunoi autorizata din zona, prefera sa arunce, cat mai adanc in padure, tone de reziduuri ramase de pe urma constructiilor.

Padurea Hagieni este o adevarata oaza de vegetatie specific dobrogeana, de stepa, cu o suprafata de 392 hectare, cu o zona de protectie tampon de 190 hectare, fiind situata la o altitudine de 20-70 de metri. Pe o suprafata relativ mica, vizitatorii pot descoperi balti cu vegetatie acvatica si palustra, stepe pietroase aflate in plin soare, coaste si rape de calcar (culoarea rosie ca sangele da, din acest punct de vedere, un aspect cu adevarat martian intregii zone), palcuri de arbusti spinosi, luminisuri cu vegetatie de stepa si paduri umbroase de diferite esente.

Camioanele cu gunoi "actioneaza" numai noaptea

La numai un kilometru distanta de Limanu, pe partea dinspre Albesti, o alta padure, destul de "generoasa" ca suprafata, este sufocata de molozul aruncat aiurea de cei din zona. Aici, gunoiul se "schimba": pe langa resturile turistilor de ocazie, dai peste gramezi de moloz, caramizi distruse si mai toate materialele ramase dupa ce este finalizata constructia sau repararea unor locuinte.

"Zona aceasta este a statului, fiind administrata de Ocolul Silvic, pe teritoriul administrativ al primariei Limanu", ne spune edilul zonei, Nicolae Urdea. "Din cate stiu, cei care arunca molozul sunt cetateni ai Mangaliei, care vin noaptea cu camionul si scapa de deseuri in zona impadurita. Chiar eu am observat un astfel de camion in cursul serii trecute, o masina plina cu moloz care intra in padure. Din pacate, nu am putut interveni imediat, dar am luat numarul masinii si vom cauta proprietarul". Edilii din Limanu spun ca efectueaza periodic actiuni de salubrizare in zona, dar ca acestea nu au un efect de lunga durata.

Padurea Comorova, zona de asemenea protejata prin lege, dar la fel de asuprita de nesimtirea oamenilor. Nu faci mai mult de doi pasi prin padure si trebuie sa iti iasa in cale un astfel de morman de PET-uri, sticle, ambalaje din plastic, adunate parca de mana omului si puse in gramezi.

"Proprietarul zonei, ADPP Mangalia, trebuie sa aiba grija de padure", ne spune primarul Mangaliei, Zanfir Iorgus. "Daca nu o poate face, va fi amendat, si inca foarte drastic. Chiar zilele acestea va incepe o actiune de curatenie in statiunile de pe litoralul sudic si Comorova este printre obiectivele incluse in activitatea de salubrizare", conchide edilul Mangaliei.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Constanta

spot_img

Ultimele știri