Ziua de Constanta: Nu sunt cresteri de substante radioactive la Navodari

Primaria Orasului Navodari a organizat, ieri, o dezbatere cu privire la probleme de mediu pe care le ridica existenta Combinatului de Ingrasaminte Chimice SA (CICH) din zona.

Primarul orasului Navodari, Tudorel Calapod, a invitat la dezbatere reprezentanti din partea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), Prefecturii Constanta, Agentia de Protectia Mediului (APM), Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN) si ai CICH. Reprezentanta ASP a declarat ca, in perioada iunie-iulie, au fost recoltate probe din jurul batalului numarul trei si chiar din interior si au fost analizate. Laboratorul ASP a scos la iveala ca radioactivitatea din apa si sol nu depaseste limita admisa. Populatia nu este expusa niciunui pericol, atata timp cat nu intra in contact direct cu fosfogips-ul analizat. De asemenea, reprezentanta ASP a declarat ca fosfogipsul nu poate fi comercializat in forma actuala. Din dorinta de a preveni si proteja populatia, ASP a dispus luarea unor masuri de protejarea mediului pe care CICH trebuie sa le respecte. Presedintele CICH, Roberto Vincentelli, a precizat ca in momentul in care a achizitionat combinatul nu fusese prevenit de fosfogipsul radioactiv. Vincentelli considera ca zvonurile legate de poluare nu sunt adevarate, iar acestea ar putea duce la scaderea preturilor la terenurile din zona.

Presedintele CICH a cerut ca si CNCAN sa recolteze probe si asteapta un raspuns din partea acestora. Reprezentantul Prefecturii Constanta a declarat ca si Laboratorul National de Referinta efectueaza in acest moment analize, "iar pana nu avem rezultatele discutia este de prisos". Primarul orasului Navodari, Tudorel Calapod, a propus reluarea dezbaterii in momentul in care toate analizele efectuate de diferite laboratoare acreditate sunt gata pentru a stabili cu certitudine nivelul de poluare si daca populatia este afectata. Din pacate, a precizat edilul, efectele poluarii nu ies la iveala imediat, ci sunt de cele mai multe ori pe termen lung.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Constanta

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri