Ziua de Constanta: Emisiile de tritiu de la centrala nucleara nu reprezinta un pericol

Prin Programul de Monitorizare a Efluentilor Radioactivi Gazosi si Lichizi sunt efectuate zilnic masurari ale emisiilor de tritiu, radiocarbon, radioparticule si radioiod.

De asemenea, gradul de radioactivitate prezent in aer si apa este verificat in mod repetat printr-un alt program aprobat de Comisia Nationala pentru controlul Activitatilor Nucleare. In urma evaluarilor efectuate, in luna iunie, de catre Comisia Europeana s-a constatat ca Centrala Nucleara din Cernavoda se incadreaza in standardele europene in ceea ce priveste protectia radioactivitatii mediului.

Din rapoartele realizate in ultimii zece ani a rezultat ca emisiile de tritiu se situeaza sub 1% din limita prevazuta de lege si sub 10% din constrangerile stabilite catre CNCAN. Un rezultat pozitiv l-au avut si analizele efectuate pe parcursul ultimei saptamani de raportare (08-11.10.2007), neinregistrandu-se nicio crestere a nivelului de tritiu in aer.

Lunar sunt emise buletine de informare a autoritatilor locale, a ONG-urilor si a populatiei privind impactul functionarii centralei asupra mediului, fapt care dovedeste ca acuzatiile reprezentantilor Greenpeace sunt in mare parte nefondate. Ian Fairlie, expertul care a realizat raportul pentru aceasta organizatie non guvernamentala, a recomandat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza copii sa nu locuiasca la mai putin de zece kilometri de CNE. De asemenea, persoanele care locuiesc la mai putin de cinci kilometri departate de centrala nu ar trebui sa consume fructe sau legume din gradinile proprii. Primarul localitatii Cernavoda, Gheorghe Hansa a dezmintit cele spuse de expert, afirmand ca acesta nu e decat un actor, iar rapoartele sale se bazeaza pe date incomplete, asa cum au demonstrat si specialistii romani si straini. Mai mult, acesta a acuzat Greenpeace-ul de faptul ca mediatizarea unor presupuse efecte negative ale emisiilor de tritiu va avea grave consecinte asupra economiei orasului Cernavoda. "Vom ajunge , din cauza Greenpeace, sa fim de doua trei ori mai saraci decat in prezent" a declarat primarul.

Investitii de milioane de euro pentru o instalatie de detritiere

In cadrul dezbaterilor desfasurate, ieri, directorul general al CNE Cernavoda, Ionel Bucur, a afirmat ca Nuclearelectrica va investi in jur de 60 de milioane pentru constructia unei instalatii care va reduce de patru ori tritiul din mediu si din apa grea. Aceasta va fi pusa in functiune in circa cinci ani. Mai mult, in centrul orasului va fi instalat un aparat de masurare a tritiului, pentru a fi eliminate indoielile cetatenilor privind gradul de radioactivitate.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Constanta

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri