Ziua de Cluj: Ziua Mondiala a Apelor, sarbatorita prin lansari de campanii

Cu toate ca ar trebui sa aiba o importanta mult mai deosebita, se pare ca apa, sau, mai bine spus, ziua ei mondiala, a cam fost data uitarii. Daca in anul trecut s-a facut un simpozion cu elevi de liceu cu privire la calitatea si importanta apei, ieri, aceasta a fost sarbatorita intr-un cadru restrans, adica doar de SGA Gorj, institutia care are atributii in domeniul calitatii apelor din judetul Gorj. De altfel, interesul pentru calitatea apei este zero, in anumite localitati, dovada fiind anumite rauri care seamana pe alocuri cu gropile de gunoi.

Trebuie mentionat ca exista totusi, si oameni care isi dau, cat de cat, interesul pentru ape mai curate, pentru indiguirea raurilor sau pentru monitorizarea calitatii apei. Acestia sunt insa nimeni altii decat reprezentantii institutiei mentionate mai sus, care au aratat ieri opiniei publice atat ce inseamna pastrarea calitatii apelor si, implicit, pastrarea curateniei pe cursurile raurilor. Din pacate, acest ultim aspect lasa de dorit pe la nivelul judetului Gorj, semn ca atat administratiile locale cat si populatia nu prea da doi bani pe calitatea apei. Un exemplu in acest sens sunt gunoaiele care, de cele mai multe ori, fac parte din peisaj, prin anumite localitati ale judetului.

Pentru a constientiza mai mult populatia cu privire la aspectele negative ale poluarii apelor, SGA a lansat si doua campanii, denumite sugestiv: ,, Sa pastram apele curate” si „Oamenii si ape”. Acestea se vor derula in perioada martie – noiembrie, si au ca scop schimbarea, cat de cat, a perceptiei populatiei cu privire la apa si la importanta ei.

Planurile de viitor sunt mari, in sensul ca SGA doreste sa angreneze in aceasta campanie si autoritatile locale si judetene, acestea fiind unele din elementele cheie ale implementarii cat mai bune a celor 2 campanii. Problema este insa daca institutiile vor reactiona la aceste proiecte, fiind cunoscut ca pana acum, cele mai bune metode de convingere erau amenzile, nu de putine ori, edilii locali fiind nevoiti sa scoata din buzunar bani frumosi pentru a-si achita contraventiile. Si asta doar pentru ca au considerat ca e mai bine sa stea cu mainile in san, in loc sa se ocupe de igienizarea raurilor. De altfel, chiar in urma cu cateva zile, seful SGA Gorj, Teodor Popescu, afirma ca pe multe dintre cursurile de apa, suntem „varza” la capitolul curatenie. Amenzi nu s-au dat inca, dar s-au dat niste termene pentru edilii locali, termene pe care, daca nu le respecta, vor scoate cateva zeci de mii de lei bune din buzunare.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Cluj

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri