Meteorologii din Cluj au anuntat ca judetul va scapa in aceasta saptamana de atentionarea de Cod Galben pentru canicula. Cu toate acestea, luni la Dej indicele de confort temperatura-umezeala s-a situat la limita, cu 79 de unitati din 80 admise si se estimeaza ca vor exista probleme in lunile iulie-august.
Daca, in mod normal, temperaturi de 35o C inseamna „zile caniculare”, pentru Transilvania temperaturile de 35o C inseamna deja Cod Galben, iar de la 38o C putem vorbi de Cod Portocaliu. „La Cluj, pana duminica nu vor exista temperaturi mai mari de 31-32 de grade.
Mai exista insa indicele de confort temperatura-umezeala, care – daca depaseste 80 de unitati – trebuie sa emitem avertizari catre Prefectura si catre Inspectoratul de Situatii de Urgenta”, a precizat Carol Pavai, seful Serviciului prognoze din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Nord. Acesta a precizat ca in luna iulie-august „acest indice va fi depasit cu siguranta”.
„Exista o tendinta de incalzire. in anul 2007 am atins recorduri de temperatura de 38o C in luna iulie. A fost cea mai mare temperatura atinsa in ultimii 100 de ani la Cluj. Si la Dej am avut 38,2o C, iar la Turda, 37,5o C”, a precizat Pavai. Acesta a explicat ca „trend-ul este incalzirea globala”. „Datorita cresterii continutului cantitatii gazelor cu efect de sera in atmosfera se observa tendinta generala de incalzire a climei la nivel global si, bineinteles, la nivel regional”, a explicat Pavai.
Acesta a mentionat ca un alt efect al cresterii continutului de gaze cu efect de sera este marirea capacitatii de acumulare a umezelii atmosferice, care duce, la cresterea capacitatii de inundatii asociate cu situatii extreme. „De aceea, tot mai frecvent ne confruntam cu precipitatii in cantitati mai mari, cu intensificari de vant si grindina de marime mare. La Huedin, anul trecut, grindina a avut diametrul de 7 cm, iar la Gherla, in 20 de minute, stratul de grindina a atins 10 cm”, a spus Pavai.
Cu toate acestea, hidrologul din cadrul Directiei Apelor Somes-Tisa, Nicolae Domsa, a explicat ca, in cazul in care se declanseaza fenomenul de seceta, se va putea asigura cerinta de apa bruta la sursa.
„Nici anul trecut nu am avut avut probleme in ceea ce priveste asigurarea cerintei de apa bruta la sursa. Riscuri exista numai in zona rurala si in special in Campia Transilvaniei si zona de campie din Salaj si Satu Mare, unde este posibil sa se constate efecte ce tin de fenomenul de seceta. Acest lucru este datorat faptului ca in mediul rural resursa de apa utilizata este fantana”, a explicat Domsa.
Masuri pe timp de canicula
Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj a solicitat angajatorilor, pentru perioada de canicula, sa reduca intensitatea si ritmul activitatilor fizice, sa asigurare ventilatie la locurile de munca, sa alterneze efortul dinamic cu cel static si perioadele de lucru cu perioadele de repaus, sa asigurare apa minerala, echipamentul individual de protectie si dusuri. in caz contrar, angajatorii risca amenzi de la 1.500 la 2.500 de lei.
Pentru mai multe informatii viziteaza ZIUA de Cluj