Ministerul Mediului nu are un raspuns privind situatia documentatiei pentru realizarea depozitului ecologic de la Cluj, care are deja o luna intarziere.
Secretomanie in ceea ce priveste elaborarea documentatiei pentru realizarea depozitului de deseuri de la Chinteni. Consortiul societatilor Romair Consulting, Kocks Consult Gmbh, Enviroplan SA si Epem SA intarzie de mai bine de o luna sa predea masterplan-ul privind realizarea investitiei. Cand va fi finalizat? Nimeni nu stie exact…
Proiectul Consiliului Judetean Cluj privind realizarea unui depozit ecologic de deseuri regional in satul Padureni, comuna Chinteni, stagneaza din pricina consortiului Romair Consulting, Kocks Consult Gmbh, Enviroplan SA si Epem SA, care nu a finalizat inca masterplan-ul privind aceasta investitie.
„Din clipa in clipa asteptam finalizarea acestui masterplan ca sa putem merge mai departe cu licitatiile ce implica studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru executia lucrarii”, a sustinut vicepresedintele Consiliului Judetean, Palfi Mozes. in urma cu aproximativ o luna, Mozes declara acelasi lucru.
„Urmeaza sa primim zilele acestea masterplan-ul, organizam licitatiile si pana in iulie demaram lucrarile”. Reprezentantul Consiliului Judetean nu stie care este motivul pentru care acest consortiu intarzie sa inainteze documentatia si s-a limitat doar la a afirma ca toata treaba se va rezolva „de pe o zi pe alta”, iar in toamna vor demara si lucrarile. Pe de alta parte, reprezentanti ai Romair Consulting recunosc ca ar fi o problema legat de aceasta investitie in judetul Cluj, fara insa sa ofere detalii.
„Eu nu va pot spune mai mult despre ce se intampla. Ministerul Mediului este autoritatea contractanta si cel mai bine ar fi sa vorbiti acolo pentru mai multe detalii”, ne-a informat Elena Popa, din cadrul Departamentului de Dezvoltare al Romair Consulting. in afara de Cluj, consortiul celor patru societati mai ofera asistenta tehnica in vederea implementarii proiectelor de deseuri si judetelor Alba, Caras-Severin, Hunedoara si Salaj.
Elena Popa spune ca numai la Cluj ar fi fost inregistrate probleme. Aceasta nu a vrut sa ofere informatii despre deadline-ul stabilit in contractul cu Ministerul Mediului privind predarea documentatiei. „Vorbiti la departamentul de programare din cadrul Ministerului Mediului, cu directorul Venera Vlad. Mai mult nu va putem spune”, a conchis Popa.
La Ministerul Mediului, in cadrul acestui departament, a rapuns Mihaela Duvaz, care a negat ca ar exista probleme cu documentatia pentru judetul Cluj. „Nu stiu cine v-a dat astfel de informatii… Eu chiar sunt in tema cu subiectul si nu e nici o problema.
Sunt, intr-adevar niste intarzieri in prezentarea documentatiei, dar nimic mai mult”, a spus Mihaela Duvaz. Pentru alte informatii privind termenul la care acest consortiu ar fi trebuit sa predea documentatia, aceasta ne-a propus sa ne adresam Biroului de presa.
Administratia judeteana a obtinut fonduri printr-un program ISPA, in valoare de 35 de milioane de euro, pentru realizarea centrului regional de deseuri de la Padureni-Chinteni.
Terenul pe care ar urma sa se realizeze investitia masoara circa 15 hectare, iar Consiliul Judetean s-a asociat cu administratia comunei Chinteni pentru a putea implementa acest proiect.
Cele 35 de milioane de euro nu sunt insa suficiente. Palfi Mozes a sustinut ca mai trebuie cautata o solutie. „Numai cu atatia bani nu avem ce face, iar ca atare va trebui sa ne gasim un parteneriat public privat. Sa atragem o firma care sa execute miezul lucrarilor pe banii proprii”, a spus Palfi.
Mai exact, din finantarea ISPA ar urma sa fie viabilizat terenul din Padureni si sa se realizeze cele trei statii de preselectare a deseurilor. Pentru realizarea centrului propriu-zis de prelucrare a deseurilor, se va realiza parteneriatul public-privat. intreaga investitie ar putea urca undeva la 80 de milioane de euro. Palfi a explicat ca inca se cauta o modalitatea privind asocierea cu o societate interesata de proiect.
„Vom vedea cum va arata acest parteneriat”, a spus vicepresedintele Consiliului Judetean. Pana in 2009 investitia ar trebui finalizata, avand in vedere ca actuala rampa de deseuri de la Pata-Rat va fi inchisa din 2010.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Cluj