Ziua de Cluj: Poluarea atrage pasarile pe Somes

Peste 2.000 de pasari si-au gasit adapost pe timpul iernii pe raul Somesul Mic, in zona din apropierea Salii Sporturilor „Horia Demian” si a Parcului „Iuliu Hatieganu”. Potrivit reprezentantilor clujeni ai Societatii Ornitologice Romane, pasarile sunt atrase de faptul ca in Cluj-Napoca raul nu ingheata, din cauza poluarii.
„Monitorizam de aproximativ 3 ani populatia de pasari care se stabileste pe cursul Somesului, de fiecare data incepand de la mijlocul lunii ianuarie. E un fenomen comun, iar pasarile vin aici, pentru ca in oras este mai cald decat in alte zone”, a explicat ornitologul Cristian Domsa.

Potrivit acestuia, din pricina deversarilor apelor urbane din oras, a apelor industriale sau a celor care provin din infrastructura (canale, scurgeri), apa raului Somesul Mic este poluata termic, iar apa nu mai ingheata cand se inregistreaza temperaturi scazute. Astfel, fauna de nevertebrate ramane activa si in anotimpul rece, oferind o sursa de hrana pasarilor.

Potrivit lui Domsa, migratia pasarilor este mai usor observabila pe cursul Somesului, pe distanta in care tranziteaza orasul, si pe lacul Gilau, care, de asemenea, ingheata mai greu. Ultimele informatii privind nivelul de poluare si calitatea fizico-chimica a Somesului si a principalilor lui afluenti dateaza din anul 2006. Pe o scala de la 1-4 a nivelului de poluare, subbazinul Somesului Mic se incadreaza „corespunzator”, in clasa a 2-a calitativa.

Cel mai poluat afluent al sau, care are calificativul 4, este raul Zapodie, care depaseste cu mult limitele admise de substante organice, nutrienti si poluanti toxici specifici. Subbazinul Somesul Mic este monitorizat din punct de vedere fizico-chimic si biologic de Directia Apelor Somes-Tisa in 9 sectiuni, din care 3 sunt pe Somesul Mic si 6 pe principalii afluenti – Nadas, Popesti, Zapodie, Borsa, Fizes.

Potrivit Directiei Apelor Somes-Tisa, datele cu privire la calitatea apelor in anul 2007 vor fi disponibile in luna martie, insa aprecierile generale arata ca tendinta este aceea de imbunatatire calitativa.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Cluj

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri