ZIUA de Cluj: Monopol pe deseurile Clujului

Esecul repetat de a se gasi o locatie pentru depozitul regional de deseuri i-a incurajat pe investitori sa vina cu propuneri pentru crearea unui depozit privat.

Oficialii Primariei Cluj-Napoca au admis ieri ca au primit propuneri de realizare a depozitului regional ecologic din partea unui investitor privat. Este vorba despre Eugen Veres, directorul companiei de salubritate Brantner Veres, aflata sub contract cu municipalitatea clujeana pentru colectarea gunoiului menajer, care ar intentiona sa amenajeze acest depozit la Pata Rat. Viceprimarul Radu Moisin a spus ca propunerea lui Veres va fi analizata atat de Primarie, cat si de Consiliul Judetean. Cele doua institutii se afla intr-o situatie dificila, deoarece nici una nu detine un teren potrivit pentru amenajarea unui depozit ecologic pentru deseuri, motiv pentru care ar putea sa piarda trenul fondurilor europene.

 

Cea mai acuta problema, pe care autoritatile locale clujene nu au putut-o rezolva in ultimii ani, este cea a depozitului regional pentru deseuri, pe care Uniunea Europeana ne obliga sa il facem. Deocamdata, la Cluj acesta ramane la stadiul de proiect. Daca vine vorba despre initiativele autoritatilor locale, acestea nu au lipsit in ultimii ani, insa, din pacate, ele nu au avut nici un rezultat. Prezenti la inceputul lunii decembrie 2008 in Cluj pentru lansarea ofertelor de proiecte de mediu, reprezentantii Ministerului Mediului si-au exprimat ingrijorarea fata de (ne)realizarea depozitului ecologic pentru deseuri de la Cluj.

 

“Ar fi pacat sa se finanteze un depozit de deseuri in valoare de doua milioane de euro a unui investitor privat si sa se puna in pericol finantarea de 42 de milioane de euro a unui depozit regional de deseuri”, au declarat oficialii de la Mediu. Acestia au mai spus ca pentru managementul deseurilor licitatiile se realizeaza in al doilea semestru din 2009, iar Clujul nu are inca locatie pentru a putea depune documentatia. Ministerul a respins deja ambele solicitari pentru realizarea unor depozite pe proiecte europene, venite de la societatile private – Rosal si Eco Prisal. Solicitarile nu au fost acceptate din cauza documentatiei precare. Nu este exclus insa ca in perioada urmatoare sa vina si alti investitori, cu proiecte mai bine intocmite sau cu lobby mai bun la nivelul administratiei.

 

Viceprimarul Radu Moisin recunoaste ca in ultima perioada Primaria a primit o propunere de realizare a unui centru de depozitare a deseurilor din partea directorului societatii de salubritate, Brantner Veres, Eugen Veres. Acesta ar fi sugerat ca locatie Pata Rat, unde functioneaza actuala groapa de gunoi a municipiului. Aceasta trebuie insa inchisa pana anul urmator si inlocuita cu un depozit ecologic pentru deseuri. Acelasi Moisin spune ca atat Primaria, cat si Consiliul Judetean ar fi interesate, mai degraba, de un proiect public.

 

“Domnul Veres ne-a spus ca locatia cea mai potrivita pentru realizarea depozitului ecologic de deseuri este terenul de la Pata-Rat. impreuna cu reprezentantii Consiliului Judetean am sustinut ca vom analiza o astfel de posibilitate. S-a luat in discutie posibilitatea unei investitii private, insa noi suntem interesati ca acest proiect sa fie unul public, pentru ca, altfel, o societate ar ajunge sa detina monopol pe deseuri, iar noi nu ne dorim asta. Autoritatile publice trebuie sa controleze acest depozit si vom cauta sa gasim cea mai avantajoasa solutie, mai ales ca avem si fondurile europene la dispozitie”, a afirmat Moisin.

 

O parte din terenul de la Pata Rat se afla in administrarea unei alte societati private (Salprest Rampa), iar restul este detinut de persoane fizice. Nici administratia locala, nici forul judetean nu detin proprietati in zona, insa Moisin spune ca s-ar putea cauta solutii: “Am vorbit si cu viceprimarul Laszlo Attila, care este presedinte al Comisiei de Fond Funciar. El a promis ca va analiza care este situatia proprietatilor din zona Pata-Rat si impreuna vom vedea ce este de facut. Problema este extrem de importanta, iar pentru a o rezolva nu putem decide de pe o zi pe alta, trebuie o analiza exhaustiva. Trebuie sa vedem, poate se pot face exproprieri, chiar si prin instanta, sau poate despagubiri”.

 

in anii trecuti, Primaria Cluj-Napoca intentiona sa concesioneze serviciul de salubritate menajera prin licitatie unui investitor caruia sa i se impuna sa realizeze si o celula de depozitate ecologica, pe terenul sau, pentru deseurile clujenilor. Legislatia a impus insa un depozit regional ecologic, ce a cazut in sarcina Consiliului Judetean si a fost gandit sa deserveasca tot judetul, nu doar municipiul.

 

in cazul in care autoritatile decid sa faca mult disputatul centru de deseuri la Pata-Rat, in afara de problema terenului, se mai iveste una: in prezent nu exista nici o alternativa pentru depozitarea gunoiului la standarde europene. Moisin nu a fost in masura sa explice unde anume va fi depozitat gunoiul din judet, in conditiile in care actuala rampa se inchide, astfel incat lucrarile la un eventual centru ecologic de depozitare sa poata fi demarate. “Oricum, suntem presati de timp, normele europene ne obliga sa inchidem rampa peste un an si jumatate. inca nu s-a stabilit cum se va proceda, insa vom gasi solutii cat mai repede. intre timp si Consiliul Judetean studiaza alte locatii posibile”, a explicat Moisin.

 

Pe de alta parte, vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica, a recunoscut ca, momentan, autoritatile judetene nu pot inainta cu proiectul deoarece nu au un amplasament pentru depozitul regional. “Ne trebuie locatia. Cei de la Ploscos ne-au refuzat. Daca nu avem locatia pentru acest centru regional de deseuri, nu se poate realiza Studiul de Fezabilitate. intreaga documentatie trebuie finalizata cat mai repede, ca sa putem depune pana in iunie proiectul pentru a obtine finantarea”, a afirmat Bica. Reprezentantul societatii Brantner Veres, Eugen Veres, nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentru a oferi detalii cu privire la propunerea pe care a facut-o municipalitatii.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri