Reprezentantii Garzii de Mediu Cluj au somat Primaria sa clarifice situatia deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice (DEEE) colectate. Adica sa puna la punct, conform legislatiei, un caiet de sarcini care sa stea la baza contractului cu operatorii care colecteaza DEEE.
in schimb, reprezentantii Directiei Tehnice sustin ca la Cluj exista un punct de colectare a DEEE pe domeniul public, coordonat de societatea Salprest Rampa pe care au somat-o sa gestioneze problema.
„Este obligatia Primariei sa aiba aceste caiete de sarcini, in care sa mentioneze termene clare, dar si ceea ce se va intampla cu DEEE dupa colectare. Partea de reciclare trebuie clar stipulata in documentatie. Aceasta, deoarece ei incaseaza banul public. Autoritatile publice sunt primele care vor fi trase la raspundere, apoi operatorii de salubritate, acestia fiind veriga secundara”, a declarat comisarul de mediu Stanislav Costa.
El a adaugat ca respectivele documentatii lipseau nu doar de la Primaria Cluj-Napoca, ci si de la autoritatile locale din Turda, Dej sau Campia Turzii. „Daca in urmatoarea perioada nu-si vor rezolva problemele, ne vom lega de primarii si vom trece la sanctiuni. Anul acesta trebuie sa se ajunga la o rata de colectare de patru kilograme per cap de locuitor”, a afirmat Costa.
Sistem functional pe… hartie
Pe de alta parte, reprezentantii Directiei Tehnice sustin ca problema DEEE este in curtea Salprest Rampa. „Ei gestioneaza, pe langa rampa de gunoi, si punctul de colectare de la Pata Rat, care este pe domeniul public. Noi i-am somat sa incheie contracte cu cei care folosesc taxa de timbru verde”, a explicat seful Directiei Tehnice, Sorin Apostu.
El a apreciat ca toate chestiunile legate de deseurile menajere vor fi puse la punct in momentul concesionarii serviciului de salubritate menajera, lucru care se va intampla anul acesta. Desi Primaria a organizat nenumarate actiuni de colectare a DEEE, tonele de echipamente uzate zac inca la depozitul Salprest Rampa. „Anul acesta s-a strans foarte putin la actiunile organizate in ultima zi de miercuri a lunii ianuarie. Anul trecut, s-a strans ceva.
Deocamdata tot acolo sunt, la depozit, inca nu le-am predat spre reciclare. Doar cu cei de la Eco Tic am discutat predarea echipamentelor IT uzate. imi amintesc parca ca ne-au trimis un exemplar de contract. Juristii nostri il vor analiza si apoi vom bate palma. Cu celelalte trei organizatii acreditate, RoRec, Recolamp sau Ecotic, urmeaza sa discutam”, a explicat reprezentantul Salprest Rampa, Eugen Veres.
Amintim ca Primaria Cluj-Napoca deruleaza operatiunea de colectare a DEEE in colaborare cu Brantner-Veres, Valmax Impex SRL, Prival Ecologic si Eco Prisal SRL, care colecteaza gratuit aceste tipuri de deseuri. Oficial, anul trecut s-au colectat 36.100 kg de astfel de echipamente.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Cluj