Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziua de Cluj: Au stins zece hectare de padure cu apa adusa in PET-uri

La Muntele Rece au ars, in acest final de saptamana, zece hectare de padure. Circa 200 de magureni si-au salvat padurea de cel mai devastator incendiu din ultimii ani lucrand cot la cot cu autoritatile.

Cum stingi un incendiu de proportii fara apa la indemana? Satenii din comuna Maguri Racatau au dovedit ca se poate. S-au adunat cu zecile pe versantul abrupt de la Muntele Rece, deasupra Vaii Caprei, ca sa dea o proba de vointa si o lectie de comunitate: timp de doua zile si o noapte, oamenii au muncit cu securi si drujbe incercand sa limiteze perimetrul incendiului, impreuna cu pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU).

„Ieri (vineri – n.red.) pa la 4, am vinit sa vedem ce-i cu fumu’ ala de pa Valea Racataului. Cand am ajuns sus, tat era numa’ un foc”, povesteste Saveta Posovac, o batrana din Muntele Rece care nu s-a dat in laturi sa urce pieptis muntele, aproximativ 40 de minute, pana la locul incendiului.

Valea Caprei e inconjurata de versanti, lucru care a facut imposibil accesul cu utilaje al echipajelor de interventie. Pompierii au plecat de aceasta data la bataie cu flacarile inarmati doar cu masti de oxigen, cu lopeti si tarnacoape cu care sa ostoiasca focul. Interventia a durat de vineri dupa-amiaza pana duminica, timp in care s-au rulat aproximativ 200 de pompieri.

Magurenii, in schimb, adusi cu masinile de brigadierii si padurarii din zona, au muncit zi si noapte taind cu securile sau cu drujbele coridoare de copaci, astfel incat incendiul sa nu mai ajunga la coronamentul arborilor scapati de prapad.

„Vantul care batea cu o viteza de aproape 120 de km/h ne-a dat mari batai de cap. Ipotetic, la cum se extindea incendiul, in 15 minute am fi putut sa ardem cu totii. A fost un incendiu subteran, de litiera si pe alocuri de coronament”, a explicat pentru ZIUA de CLUJ directorul tehnic al Directiei Silvice Cluj, Dorin Ciuca.

El a mai spus ca, date fiind conditiile extreme unde a fost localizat focul, nici interventia cu elicopterele sau avioanele care sa imprastie apa sau substanta nu era o solutie. „Aparatele de zbor nu aveau stabilitate din pricina curentilor”, a precizat Ciuca. Singura apa de care s-a dispus pe munte a fost cea din PET-urile de plastic de doi litri, adusa pentru lucratori.

Incendiul „a zacut” vineri cateva ore sub crengi si frunzele de pe jos, dar sambata la amiaza a reizbucnit. Treimea superioara a versantului, cea mai afectata, a ramas ca in urma unui razboi nuclear: carbonizata. Potrivit primelor estimari ale autoritatilor, doua hectare de padure vor trebui rase si replantate in intregime.

in ceea ce priveste restul suprafetei afectate, lucratorii Directiei Silvice vor inlocui cu timpul arborii care nu se vor mai putea regenera in urma agresiunii focului. Desi nu a fost descoperit inca motivul izbucnirii flacarilor, ancheta conduce catre doua ipoteze care au amandoua drept cauza neglijenta umana.

„Fie au fost niste culegatori de zmeura care au lasat un muc de tigara nestins, pentru ca numai ei urca atat de sus pe versant, fie a fost vorba de efectul de lupa, de la o sticla lasata la soare”, a specificat Dorin Ciuca. Paguba nu a fost stabilita inca, dar oamenii muntelui sunt ingrijorati. Ei spun ca, de obicei, zona era folosita pentru valorificarea brazilor de Craciun.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Cluj

spot_img

Ultimele știri