In ultimii patru ani, reprezentantii PNL in Consiliul Local Onesti l-au interpelat deseori pe primarul Emil Lemnaru, in legatura cu lipsa de preocupari pe linie de mediu. Desi exista si o taxa speciala impusa la Onesti, de primar, numita „taxa de mediu si salubritate”, pentru care liberalii au cerut micsorarea sau chiar anularea ei, banii adunati sint dirijati doar pentru salariile angajatilor de la salubritate. „Protejarea mediului inseamna mult mai mult decit sa maturi strazile si sa tai frunzele la dimensiuni standard, lucruri ce se subinteleg intr-o administratie locala normala – considera senatorul Ioan Aron Popa, candidatul PNL pentru Primaria Onesti. Pe linie de mediu, sint de rezolvat probleme mult mai grave la Onesti, cum ar fi groapa de gunoi, canalizarile si incinerarea deseurilor”.
Candidatii liberali pentru legislativul local il critica si mai dur pe primarul municipiului, pentru modul in care a activat pe linie de mediu. „In riul Casin se varsa 9 guri de canalizare, fara tratare si epurare, fapt foarte grav – a sustinut Gheorghe Chelmus, fost presedinte al PNL Onesti. Acelasi lucru se intimpla prin cartierele orasului, unde nu exista canalizari, iar dejectiile ajung tot in riurile noastre. Rampa ecologica de deseuri nu s-a facut, actualul depozit e plin, ajungind pina in riul Oituz, iar in curind o sa inotam si in fecale, si in gunoaie. Nici conductele de apa, care sint antice, nu s-au inlocuit. E un dezastru ce s-a intimplat in aceasta administratie, a lui Emil Lemnaru, iar onestenii n-ar trebui sa-l mai voteze pe actualul primar. Onestiul sta pe o bomba ecologica, dar situatia s-ar fi rezolvat daca s-ar fi atras fonduri europene. Bacaul a adus fonduri de 270 milioane de euro, iar Onestiul nici macar un singur euro, pentru ca pe primar nu l-a interesat soarta orasului. E trist si grav, in acelasi timp”.
Incinerator de deseuri
In programul de primar al senatorului Ioan Aron Popa, figureaza o sumedenie de proiecte pe linie de mediu, printre care si inchiderea actualei gropi de gunoi si construirea unui incinerator de deseuri menajere, medicale si industriale. „Groapa veche de gunoi, din apropierea orasului este peste capacitatea de depozitare, este invechita, poluanta si prezinta un real pericol pentru sanatatea orasului – considera Aron Popa. Iar gunoaiele se duc pe cimpul de la iesirea din oras spre Filipesti, aratind celor ce intra sau ies din oras un aspect neplacut, iar pentru locuitori aduc un aer greu de respirat pe timp de vara. Fondurile europene ce ar putea fi atrase, de aproximativ 5 milioane de euro, sint cele care ma fac sa spun ca putem construi o fabrica, un incinerator de gunoi, asa cum exista in Suedia, cu efecte benefice pentru sanatatea populatiei, dar si cu beneficii financiare maxime. Atunci cind fabrica va functiona la capacitate totala, se va produce caldura pentru aproximativ 500 de familii”.
Ioan Aron Popa mai are in vedere realizarea sistemului de colectare diferentiata a deseurilor (menajere, plastic, hirtie, sticla, industriale), modernizarea sistemului de canalizare si alimentare cu apa a orasului, indiguiri de urgenta pe riul Trotus, refacerea sau reabilitarea unor poduri si multe altele.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziarul de Bacau