Ziarul de Bacau: Locuitorii din Darmanesti, intoxicati de poluarile rafinariei

Un grup de fosti angajati ai Rafinariei Darmanesti au trimis pentru a doua oara sesizari la Ministerul Mediului, dar si la Serviciul Roman de Informatii si Presedintia Romaniei privind poluarile constante ale agentului economic.

Oamenii sustin in memoriul trimis si faptul ca Garda de Mediu refuza sa se implice in aceasta problema si sa-i sanctioneze pe poluatori. "In luna noiembrie 2007, fosta Rafinarie Darmanesti a fost pusa in functiune. Nu cu taieri de panglici si sampanie ci pe sest, pentru ca, de fapt, aici urma sa se desfasoare o mare potlogarie. Cei mai multi locuitori au crezut ca va aduce prosperitate, asa cum a fost cu multi ani in urma. Toti am fost naivi. Fosta Rafinarie Darmanesti a fost transformata intr-o sectie de rafinat, imprastiat si depozitat deseuri ale RAFO Onesti, adica un fel de groapa de gunoi.

Gazele combustibile sunt arse in atmosfera, fara nici o instalatie de desulfurare, fara filtre, imputind aerul si viata a zeci de mii de oameni in primul rind din Darmanesti dar si din Comanesti, Tg. Ocna, Dofteana si satele din jur. In Darmanesti au fost inregistrate concentratii de sulf in casele oamenilor de peste 100 ori mai mari decit limitele legale cu ajutorul unui analizor de sulf imprumutat, desigur nu de la Garda de Mediu Bacau, care nu a fost de acord. Cei care locuiesc pe linga rafinarie au probleme respiratorii, tusesc, dorm pe la cunostinte cit mai departe, unii si-au scos casele la vinzare (evident nu cumpara nimeni), stau cu chirie in localitatile din jur. In locuintele noastre totul este imbicsit cu sulf: perne, saltele, plapume, haine, iar putoarea nu ne lasa nici sa dormim", reclama oamenii.

Adrian Cadar, fost director comercial la rafinarie, ridica si problema contaminarii lacului de acumulare de la Valea Uzului de unde se alimenteaza intregul Bacau. "Problema este poate chiar si mai grava cu apele reziduale, unde, culmea, exista o instalatie de decontaminare a acestora, dar nu este folosita. Sa mai spunem ca pe platforma rafinariei mai sunt depozitate 30.000 t de deseuri petroliere in doua gropi deschise, sapate in pamint? Mai conteaza pentru cineva ca nori grei de gaze toxice se topesc zilnic in lacul de acumulare apa potabila Valea Uzului, care este la doar 2 km de rafinarie?

Daca aceasta sesizare ajunge, spre rezolvare, la Garda de Mediu Bacau, atunci mai bine aruncati-o la cos. Tocmai acolo sulful pute cel mai rau", reclama Cadar. Oamenii cer montarea cit mai urgenta a unei statii de monitorizare a calitatii aerului in cea mai apropiata zona locuita de rafinarie, supravegherea acesteia de un organism de mediu independent si o ancheta privind modul cum s-a obtinut autorizatia integrata de mediu de catre Petrochemical Trading – actualul proprietar al rafinariei.

De cealalta parte, reprezentantii Garzii de Mediu sustin ca in zona s-a montat, inca de sarbatori, un punct de monitorizare permanenta si recoltare probe insa reclamatiile oamenilor nu s-au confirmat. "Am primit analizele de la Agentia de Mediu si nu sunt depasiri, sunt valori aproape de zero. Dar noi nu ne oprim aici. Firma a montat 6 instalatii de aditivare a gazului de rafinarie, ars in instalatiile de cocsare si in centrala termica ce vor avea ca rezultat reducerea poluantilor cu cel putin 50 la suta. Urmeaza acum sa facem analize direct la cos si daca vor iesi depasiri vom aplica sanctiuni care pot merge pina la suspendarea activitatii. Insa, daca analizele vor iesi bine, nu avem ce face", spune Titi Secara, comisarul sef al Garzii de Mediu.

Pentru mai multe informatii vizitati Ziarul de Bacau

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri