Ziarul de Bacau: Locuitorii din Darmanesti cer inchiderea rafinariei

Locuitorii din Darmanesti reclama poluarea sistematica la care sint supusi zi de zi si emisiile de gaze ce provin de la Rafinaria Darmanesti.

Citeva zeci de persoane, printre care si fosti angajati ai rafinariei, au semnat o sesizare legata de gazele toxice evacuate de rafinarie pe care au transmis-o Primariei Darmanesti, Prefecturii, autoritatilor de mediu din Bacau, Directiei Apelor, Autoritatii de Sanatate Publica si Inspectoratului Teritorial de Munca. Oamenii cer oprirea de urgenta a rafinariei si realizarea unor investitii pentru reducerea poluarii. "La rafinaria din Darmanesti se prelucreaza zilnic 2.000 de tone de reziduuri cu un continut de peste 3 la suta sulf.

Din aceasta materie prima rezulta 400 de tone de cocs pe zi cu peste 4 la suta sulf, motorina si benzina de calitate inferioara. Peste 10 la suta din materia prima se transforma intr-un amestec de gaze combustibile si toxice care sint arse la facla si in termocentrala si apoi evacuate in atmosfera, adica 200 tone pe zi, cantitate care contine aproximativ 40 tone de sulf in compusi ca dioxid de sulf, hidrogen sulfurat, mercaptani. In afara de aceste gaze care se ard zilnic si sint evacuate in atmosfera, o cantitate de citeva zeci de tone de gaze combustibile si toxice, inclusiv aromatice (cancerigene) si vapori de hidrocarburi ajung de asemenea in atmosfera", se arata intr-o sesizare semnata de ing. Adrian Cadar, fost director comercial la rafinaria Darmanesti, ing. Iulian Chivu si ing. Basarab Verdes, fostul director al rafinariei.

"Ceata puturoasa ne inunda casele"

Acestia aduc in atentia autoritatilor efectele pe care le au emisiile de gaze asupra locuitorilor, padurilor, dar si a apei, in special asupra Lacului de acumulare Valea Uzului, sursa de apa potabila a Bacaului. "Ceata puturoasa ne inunda sistematic casele si nu ne lasa nici sa dormim. Din punctul nostru de vedere toate acestea denota dispret fata de lege, fata de locuitorii din Darmanesti si fata de proprii salariati din partea conducerii rafinariei si, in cel mai bun caz, necunoastere din partea autoritatilor platite sa ne protejeze", reclama oamenii. Localnicii cer inchiderea de urgenta a rafinariei si realizarea de investitii pentru protectia mediului, in principal o instalatie de desulfurare a gazelor si recuperare a sulfului. In conditiile in care autoritatile nu iau nici o masura vizavi de rafinaria Darmanesti, semnatarii sesizarii sint hotariti sa deschida actiuni in instanta si sa se adreseze institutiilor europene.

Polueaza, dar nu sint probe!

Reprezentantii Directiei Apelor Siret sustin ca probele facute periodic la apa din Lacul Poiana Uzului nu au relevat depasiri ale indicatorilor. Comisarul sef al Garzii de Mediu, Titi Secara, sustine insa ca oamenii se pling pe buna dreptate: "Se simte mirosul, insa, la analize nu ies depasiri, spune Secara. Nu stiu daca de vina e aparatura Agentiei de Mediu sau modul in care se fac analizele. Rafinaria are insa autorizatie integrata de mediu si are o anumita libertate de a polua. Practic, ei respecta autorizatia.

Singura solutie e sa cerem revizuirea autorizatiei de mediu ori, daca ne convingem ca polueaza si e periculos pentru sanatate si mediu, putem dispune suspendarea activitatii. Pentru asta ar trebui sa cerem analize cu un laborator din strainatate. Poluatorul este obligat sa accepte si sa suporte costurile. Si la Rafo e aceeasi situatie. Si acolo sint reclamatii de la oameni. Insa nici aici nu apar depasiri la analize. Vom face in ambele cazuri calcule exacte si vom lua o masura."

spot_img

Ultimele știri