Ziare.com: Pe Titan ploua cu metan, la fel cum pe Terra cad stropi de apa

Oamenii de stiinta au folosit modele pentru a prezice evolutia vremii pe Terra de multi ani. In prezent, astronomii folosesc aceleasi simulari pentru a prezice ploile de la o distanta cu mult mai mare, pe cea mai mare luna a lui Saturn, Titan.

Asa s-ar putea explica raurile, lacurile si norii de metan de pe Titan si s-ar putea prezice eventualele schimbari, explica oamenii de stiinta citati de Space.com.

Pe Pamant, exista un ciclu al apei, aceasta cazand pe pamant, ajungand in rauri, oceane si lacuri si evaporandu-se sub lumina soarelui, formand ulterior norii, din care cade apoi ploaia. Probele trimise pe Titan arata ca metanul are un ciclu asemanator celui al apei de pe Terra.

Pentru a intelege mai bine vremea si clima de pe Titan, oamenii de stiinta au creat simulari atmosferice 3D ale ciclului metanului, pe baza modelelor existente pe Pamant.

Aceste modele realizate pe calculator au aratat ca, in regiuni situate aproape de ecuatorul Titanului, furtuni rare, insa intense, lovesc mai ales in perioada echinoctiului, cand zilele si noptile de pe astru sunt egale, iar polii se inverseaza. Aceasta schimbare adesea genereaza instabilitati atmosferice, ducand la furtuni.

Citeste mai mult pe ziare.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri