De cand a preluat mandatul de primar al Bucurestilor, Sorin Oprescu i-a obisnuit pe bucuresteni cu proiecte fanteziste gen fantani muzicale, gradini luxuriante in cimitire, autostrazi suspendate sau carnati kilometrici.
Nici un proiect concret si realist care sa imbunatateasca, intr-un fel sau altul, viata celor care l-au votat. A avut o tentativa de a impune spalarea trotuarelor, de a interzice aprovizionarea magazinelor pe timpul zilei, de a dialoga cu bucurestenii prin videochat. Ca orice minune insa, aceste initiative nu au durat nici trei zile.
De aceasta data insa, impreuna cu organizatia neguvernamentala Green Revolution, a lansat poate primul proiect care ar putea avea rezultate concrete, pozitive si apreciabile pentru Bucuresti. "Luna curateniei", care a inceput sambata in sectorul 6 al Capitalei, a debutat insa cu stangul.
Si nu din cauza Primariei, ci din cauza mentalitatii romanului care n-ar misca un deget sa munceasca, daca nu e obligat, dar prefera sa comenteze pe la colturi "ce nu merge bine in tara asta".
Prea putini bucuresteni au raspuns la chemarea primarului Sorin Oprescu, care a dat startul unei actiuni cu o durata de o luna, pentru curatarea si reamenajarea unor spatii verzi din Bucuresti.
Sambata dimineata, blocul nr.2 de pe strada Rusetu, din sectorul 6, urma sa fie curatat, gradina sapata, spatiul verde reamenajat, cu ajutorul bucurestenilor, in cazul in care spiritul civic i-ar fi indemnat sa iasa din casa.
Insa nu s-a intamplat chiar asa. Ori au fost intimidati de camerele de luat vederi, ori au considerat ca spatiul din jurul blocului lor nu merita suficienta atentie, cert este ca nu s-au gasit prea multi gospodari.
Doar cativa locatari rataciti au pus mana pe sapa si pe bidinea cot la cot cu primarul Capitalei si cu mai multi directori din primarie, in timp ce multi altii s-au rezumat sa priveasca totul de la geam.
"Probabil ca in loc sa sape pamantul, prefera sa se sape unii pe altii", a spus Oprescu, cu naduf, in timp ce sapa pentru plantarea unui copacel.
Edilul general a dat vineri o dispozitie ca, in perioada 15 martie – 15 aprilie, sa se organizeze actiuni edilitar-gospodaresti pentru infrumusetarea orasului.
Potrivit dispozitiei, primariile de sector se vor ocupa de refacerea spatiilor verzi (din parcuri, de pe aliniamentele stradale, aferente unitatilor scolare) si a locurilor de joaca existente, se vor efectua lucrari de toaletare a copacilor, replantari, refacere de gazon, se va tunde gardul viu si vor fi refacute zonele florale.