Zeci de orase si comune din judetul Mures au aderat la Asociatia ECOLECT

Un numar de 99 de orase si comune din judetul Mures din cele 102 au semnat, joi, documentul de infiintare a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara ECOLECT Mures, pentru realizarea unui sistem integrat de gestiune a deseurilor la nivel judetean.

Vicepresedintele CJ Mures, Alexandru Petru Fratean, a declarat ca spera ca pana in luna septembrie celelalte trei administratii publice locale care nu au adoptat inca hotarari de aderare la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) sa o faca, pentru a fi incluse in sistemul integrat de gestionare a deseurilor.

"Astazi e un moment important pentru judetul Mures, am constituit a doua asociatie intercomunitara. Este vorba de ADI ECOLECT Mures pentru proiectul de constituirea unui sistem integrat de gestiune a deseurilor la nivel judetean, un proiect care se realizeaza din fondurile PHARE CES, cu consultanta internationala, licitata de Ministerul Mediului", a sustinut Fratean.

Acesta a spus ca, in baza proiectului care este in curs de elaborare va fi depusa o cererea de finantare la Bruxelles, la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie, care va oferi o finantare in valoare de 30-40 de milioane de euro.

"Dorim construirea unui depozit regional conform cu o valabilitate de peste 30 de ani, 6-7 statii de transfer, selectare si sortare a deseurilor, toate sistemele de transport a deseurilor, sistemele de colectare selectiva si pregatirea populatiei. Mai inseamna suportarea tuturor costurilor legate de inchiderea depozitelor de deseuri din judetul Mures, 9 depozite orasenesti si municipale si 22 de puncte de depozitare comunale care urmeaza sa fie lichidate incepand de anul viitor", a aratat Fratean.

Vicepresedintele CJ a sustinut ca acesta este un proiect in conditii de finantare exceptionale, deoarece co-finantarea autoritatilor locale este de doar 2%, asta inseamna ca cetatenii judetului nu vor suporta mare lucru in ce priveste problema deseurilor menajere.

"Finantarea incepe la anul, se va derula pe doi ani. E un sistem deschis, care nu blocheaza nicio solutie de viitor pentru deseurile care nu pot fi folosite in prima faza. E un sistem care permite adoptarea ulterioara a tehnologiile moderne, ecologice vizavi de energie de biogaz. Nu se finanteaza prin acesta centrale electrice pe baza de deseuri sau siteme de producere a biogazului, dar asa vom construi sistemul astfel incat sa permita folosirea ulterioara a acestor tehnologii", asustinut Alexandru Petru Fratean.

Scopul ADI ECOLECT il reprezinta promovarea si reprezentarea intereselor unitatilor administrativ-teritoriale membre, in legatura cu infiintarea, organizarea, coordonarea, reglementarea, finantarea, monitorizarea si controlul furnizarii/prestarii serviciilor publice comunitare de salubrizare a localitatilor.

Prin ECOLECT se prevede functionarea, administrarea si exploatarea in comun a sistemelor de utilitati publice aferente serviciilor comunitare de salubrizare a localitatilor si realizarea in comun a proiectelor de investitii publice pentru realizarea si dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare aferente serviciilor comunitare de salubrizare si a sistemelor de utilitati publice aferente. In urma unei proceduri de selectie organizata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Consiliul Judetean Mures a fost selectionat alaturi de alte patru judete – Arad, Sibiu, Dolj si Neamt.

Judetul Mures a fost inclus astfel pe lista de prioritati a Programului Operational Sectorial de Mediu in vederea accesarii fondurilor necesare implementarii unui sistem integrat de gestiune a deseurilor la nivel judetean.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri