Yvo de Boer: Tarile industrializate trebuie sa-si reduca emisiile cu pana la 40%

Yvo de Boer, secretarul executiv al UNFCCC, organizatoarea conferintei de mediu de la Bali, a declarat joi in cadrul conferintei ca tarile industrializate trebuie sa preia conducerea luptei impotriva incalzirii globale si sa-si reduca emisiile cu 25-40% pana in 2020, informeaza People’s Daily Online.

"Este clar pentru toata lumea ca tarile industrializate trebuie sa dirijeze lupta impotriva schimbarilor climatice si sa-si reduca emisiile cu 25-40% pana in 2020. Este norma stabilita pentru tarile dezvoltate ", a spus Yvo de Boeur.

El a insistat asupra faptului ca pentru atingerea acestor obiective este necesar ca negocierile viitoare sa se axeze pe instrumentele cooperarii internationale si pe dezvoltarea mecanismelor unei astfel de piete.

Aceste mecanisme au fost deja stabilite de Protocolul de la Kyoto care a construit trei instrumente pentru atingerea tintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Yvo de Boer considera ca piata carbonului, primul instrument, este global si in plina dezvoltare, ajungand pana la 30 miliarde de dolari in 2006. Preconizarile pentru acest an sunt mult mai mari. UNFCCC a lansat recent si International Transaction Log (ITL), un sistem computerizat de comercializare a drepturilor de reducere a emisiilor.

Protocolul de la Kyoto a lansat si Clean Development Mechanism (CDM) si Joint Implementation (JI).

Aceste trei instrumente joaca un rol important in formularea raspunsului international in fata schimbarilor climatice prin stimularea investitiilor in tehnologiile inovatoare si prin incurajarea parteneriatelor publice si private in vederea dezvoltarii surselor de energie curata in tarile in curs de dezvoltare.

Yvo de Boer s-a declarat incantat de faptul ca si sectorul privat se implica in dezbaterea care vizeaza transferul tehnologic in tarile in curs de dezvoltare.

Secretarul executiv UNFCCC a facut referinta si la o noua publicatie a World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) in care sunt analizate solutiile tehnologice pentru un viitor curat si actiunile guvernamentale necesare stimularii sectorului privat in aceasta directie.

Yvo de Boer a adaugat ca IPCC (Intergovernmental Panel for Climate Change) trebuie sa actualizeze rapoartele recente in 2009, termenul stabilit pentru sfarsitul negocierilor.

El a insistat si asupra faptului ca votul Senatului SUA si Comitetului de Mediu si Lucrari Publice in favoarea Legii americane pentru Securitatea Climatica, care stabileste norme obligatorii de reducere a emisiilor din industrie, energie si transport, este o veste incurajatoare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri