Planul presedintelui Bush de oprire a cresterii emisiilor incepand cu 2025 este doar primul pas, a declarat directorul pe probleme de mediu din cadrul Natiunilor Unie, Yvo de Boer, adaugand ca toti cei trei candidati la presedintie au promis ca vor lua masuri mai drastice, informeaza Reuters.
Acesta a mai spus ca pe masura ce combaterea incalzirii globale devine tot mai urgenta, lumea va fi nevoita sa adopte energia nucleara si sa ofere mai mult sprijin tarilor in curs de dezvoltare.
„Consider ca planul prezentat de SUA este o prima oferta”, a spus de Boer. „Toti cei trei candidati la presedintie au inclus schimbarile climatice printre principalele lor prioritati. Sunt increzator ca dupa alegeri vom observa o pozitie ambitioasa a Statelor Unite”, a mai spus acesta.
Yvo de Boer a sustinut, de asemenea, energia nucleara, care nu emite gaze cu efect de sera, dar care este respinsa de catre unii ecologisti. „Privind graficul acestei provocari, mi-ar fi foarte greu sa concep o cale de a rezolva aceste problema fara ca energia nucleara sa fie implicata”, a spus acesta in cadrul unui forum pe teme de stiinta si tehnologie din China.
La randul sau, Xie Zhenhua, oficial chinez pe probleme de mediu, a cerut un transfer international de fonduri pentru tehnologie pentru a usura tranzitia tarilor in curs de dezvoltare spre o economie mai putin intensiva in ce priveste carbonul.
„Tarile in curs de dezvoltare duc lipsa de tehnologii avansate de combatere a schimbarilor climatice, deci aceste tari, ar trebui, spre beneficiul planetei noastre, sa ia masuri tangibile de indepartare a barierelor impotriva transferului de tehnologie”, a spus Xie intr-un discurs. „Inovatiile tehnologice si transferurile ar trebui sa fie cuprinzatoare”, a mai spus acesta.
China este deja al doilea mare emitator de dioxid de carbon din lume, iar emisiile sale anuale e posibil sa le fi intrecut pe cele de anul trecut ale Statelor Unite. Dar liderii acesteia spun ca tara a avut emisii scazute in trecut si pe cap de locuitor si ca are nevoie de sprijin din partea vestului pentru a reduce productivitatea acestora in timp ce ea asigura ca va continua sa lupte impotriva saraciei.
De Boer a sustinut pozitia liderului chinez, dar a spus ca natiunea asiatica va fi nevoita sa depuna mai mult efort pentru a asigura ca politicile guvernamentale proactive sunt indreptate catre energia regenerabila. „China, ca si multe alte tari, se lupta sa atinga la timp targeturile legate de schimbarile climatice pe care si le-a propus”, a spus acesta.
„Provocarea consta in gasirea unei cai care ii va permite Chinei sa ia mai departe masuri fara a periclita tintele de eradicare a saraciei si de crestere a economiei…comunitatea internationala va trebui sa contribuie cu stimulente tehnologice si financiare”, a adaugat el.
China a beneficiat deja foarte mult de pe urma Mecanismului pentru Dezvoltare Curata (CDM) al ONU care permite tarilor poluatoare dezvoltate sa finanteze reducerile emisiilor din tarile in curs de dezvoltare.
De Boer a spus ca Beijingul a investit multi bani in proiectele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si ca a contribuit la solutiile nationale de combatere a incalzirii globale cu politici si dispozitive pe piata.