WWF, prin Programul Dunare-Carpati Romania, si Tetra Pak Romania au lansat un proiect de impadurire a unui hectar de padure in Parcul Natural Comana din judetul Giurgiu. Prima actiune a avut loc sambata cand angajati ai celor doua organizatii au plantat 200 puieti de stejar in aceasta arie protejata.
"Managementul responsabil al padurilor este o preocupare comuna pentru WWF si Tetra Pak, motiv pentru care am initiat colaborarea la nivel national dintre cele doua organizatii in acest domeniu. Proiectele WWF vizeaza conservarea padurilor si managementul durabil al acestora, care sa aduca beneficii atat oamenilor, cat si mediului.", a declarat Erika Stanciu, Coordonator Regional Arii Protejate, WWF Programul Dunare-Carpati.
Reprezentantul WWF considera ca exploatarea irationala a padurilor, taierile necontrolate, ilegale, dezvoltarea economica haotica, afecteaza din ce in ce mai mult zona forestiera, ariile protejate, chiar si zonele verzi din asezarile umane din Romania.
"Rezultatele au inceput sa se vada: creste numarul inundatiilor, alunecarilor de teren, se accentueaza seceta, mai ales in anumite zone, aerul oraselor devine mai greu respirabil. Prin extinderea pe suprafete mari, inclusiv in zonele urbane, actiunile de plantare ar putea atenua in mod semnificativ efectele exlpoatarii irationale a padurilor si distrugerii zonelor verzi.", a adaugat Erika Stanciu.
"Dezvoltarea durabila are radacini adanci in filozofia Tetra Pak. Fondatorul companiei, Dr. Ruben Rausing, si-a dorit sa foloseasca cu preponderenta materii prime ce pot fi regenerate de natura. Ambalajele din carton folosesc in proportie de 75% celuloza, o sursa de materie prima continuu regenerabila, prin replantarea periodica a arborilor si taierea lor in mod controlat, cu respectarea principiilor biodiversitatii ", a declarat Catalina Siriteanu, director de Comunicare si Mediu, Tetra Pak Romania.
Parcul Natural Comana este cea mai mare arie naturala protejata din Campia Romana. Aflata la mai putin de 40 km de Bucuresti, zona are elemente naturale deosebite, precum Balta Comana, padurile seculare de stejar si frasin sau rezervatiile de bujor romanesc si ghimpe. Reconstructia ecologica a unor zone distruse prin activitate umana necontrolata constituie un obiectiv important al acestei arii protejate.
WWF si Tetra Pak colaboreaza la nivel international in proiecte privind managementul responsabil al padurilor, reducerea emisiilor de carbon si schimbarile climatice. Plantarea din Parcul Natural Comana reprezinta primul proiect pe care cele doua organizatii il deruleaza in Romania.
Foto: giurgiu-ruse.ro