WWF: Romania nu trebuie sa amane adoptarea legilor UE pentru clima

Criza financiara din acest moment nu este un motiv real de amanare a luarii unor masuri serioase de combatere a schimbarii climatice, este pozitia organizatiei de protectie a mediului World Wide Fund for Nature (WWF) fata de tentativa de deraierea planurilor legate de pachetul legislativ „clima si energie” al UE.

„Tarile europene au nevoie sa reafirme angajamentul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 30% pana in 2020, fara nici o clauza de evitare a acestui angajament. Un pachet european de masuri referitoare la clima va face ca Europa sa fie mult mai flexibila la fluctuatiile economice viitoare, va reduce dependenta de aprovizionarea cu energie din exterior, va crea locuri de munca durabile si va face ca alte tari sa-si uneasca fortele pentru a evita consecintele dramatice ale schimbarii climatice”, spune Delia Villagrasa, Senior Advisor al WWF.

Saptamana trecuta liderii europeni au exclus posibilitatea amanarii adoptarii pachetului legislativ „clima si energie”, chiar daca unele tari au cerut o noua evaluare a pachetului in contextul noii situatii financiare mondiale. Un grup de opt tari est-europene printre care si Romania, condus de Polonia, a enuntat cu aceasta ocazie ideea ca orice acord trebuie sa reflecte diferentele de „potential economic” ale tarilor, iar primul-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, a reafirmat reticenta guvernului sau de a grabi realizarea unui acord pe acest pachet de legi.

Tarile est-europene doresc o recunoastere mai mare pentru reducerile emisiilor de gaze realizate incepand cu anul 1990, cand, justifica acestea, au avut loc restructurari si s¬au luat masuri de reducere a poluarii. In acest sens, ele solicita ca legislatia de „impartire a sarcinilor”, care stabileste obiectivele nationale de reducere a emisiilor, sa se bazeze pe nivelurile anului 1990, si nu pe anul de referinta 2005, dupa cum a propus Comisia. Numai ca acest an 2005 este important deoarece atunci a debutat monitorizarea efectiva a emisiilor si exista date inregistrate referitoare la acestea.

Romania nu trebuie sa se alieze acestei pozitii de tergiversare pe care statelor est-europene o manifesta pentru ca nu este in avantajul cetatenilor ei neluarea la timp a unor masuri de combatere a schimbarii climatice, sustin cei de la WWF. Romania trebuie sa isi asume partea sa de efort de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru realizarea obiectivului comun de reducere de 20% propus de Comisia Europeana, obiectiv care si asa este modest. Pentru a mentine cresterea temperaturii medii globale sub pragul critic de 2°C si a evita efectele devastatoare care apar odata cu depasirea acestui prag, Grupul Interguvernamental de Experti in Schimbare Climatica (IPCC) a estimat ca e nevoie de o reducere de 25-40% pana in 2020, urmand ca aceasta reducere sa creasca progresiv pana la 80% in 2050. Cu cat amanam sa ne reducem emisiile, cu atat ne va fi mai greu sa realizam acest obiectiv de 80% si sa evitam consecinte care pot fi catastrofale.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri