Anul 2008 este unul lipsit de progrese din perspectiva politicilor climatice iar UE a jucat „cel mai prost rol de pana acum”, potrivit unui comunicat de presa al WWF, posterior conferintei de la Poznan si intalnirii Consiliului European de la Bruxelles.
Per total, potrivit WWF, tarile puternic industrializate, in special Canada, Australia, Japonia si Rusia nu au aratat nicio intentie de a se angaja in lupta cu schimbarile climatice iar dintre tarile nordice doar Suedia a dat dovada de initiativa in acest sens.
La polul opus WWF plaseaza tarile in curs de dezvoltare care au semnalat in mod clar pericolul schimbarilor climatice si au demarat programe concrete.
WWF a felicitat China pentru dezbaterea referitoare la transferul de tehnologii din ultimele sase luni si Mexicul pentru un nou mod de gandire a structurii financiare. Brazilia si Filipine sunt de asemenea pe drumul cel bun, datorita proiectelor de reimpadurire, respectiv de energii regenerabile. Africa de Sud, China, Brazilia, India, Coreea de Sud au inceput programe de reducere a emisiilor.
Potrivit WWF, UE a jucat cel mai prost rol de pana acum. Europa promisese inca de la Bali planuri clare de sprijin financiar si tehnologic pentru tarile mai putin dezvoltate ale lumii, care nu s-au concretizat nici la Poznan.
In paralel, la Bruxelles, Sefii de Stat si de Guvern au renegociat pachetul Clima si Energie cu rezultate foarte slabe. WWF, ca toate marile organizatii de mediu, solicita acum Parlamentarilor Europeni sa voteze impotriva formei actuale a pachetului in sesiunea plenara ce va avea loc vinerea viitoare.
WWf solicita tarilor dezvoltate obiective ambitioase pe termen mediu de reducere a emisiilor, compatibile cu nivelul sugerat de IPCC si anume 25-40% pana in 2020 comparativ cu 1990 si propuneri pentru mecanisme de finantare ale proiectelor tarilor in curs de dezvoltare.