Intr-o vreme in care padurile lumii se confrunta cu cele mai dure efecte ale schimbarilor climatice si cu cele ale producerii de biocombustibili, organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) cere liderilor Europeni sa-si asume responsabilitatea in problema defrisarilor. De asemenea, Europa, un mare importator si consumator de masa lemnoasa, trebuie sa dezvolte strategii pentru apararea padurilor, se arata intr-un comunicat al WWF.
WWF a cerut ministrilor europeni ai Padurilor prezenti la cea de-a 5-a Conferinta Ministeriala pentru Protectia Padurilor din Europa sa faca din defrisarile globale o prioritate. Defrisarile din intreaga lume se ridica, in prezent, la 13 milioane de hectare pe an, adica 36 de terenuri de fotbal pe minut si reprezinta a treia cauza a emisiilor de gaze cu efect de sera, responsabila pentru 20% din aceste emisii.
„Tarile europene se confrunta cu o dubla provocare. Ele trebuie sa dezvolte strategii care sa echilibreze o utilizare eficienta a padurilor Europei, iar, in acelasi timp, sa mentina valorile socio-ecologice si ale biodiversitatii, si sa abordeze impactul schimbarilor climatice. De asemenea, ele trebuie sa actioneze pentru stoparea defrisarilor globale. Acestea sunt provocari complementare”, a declarat Gerald Steindlegger, directorul Programului pentru Padurile Globale din cadrul WWF.
Desi padurile Europei sunt in crestere, ele se confrunta cu pericole serioase din cauza schimbarilor climatice. Potrivit Intergovernmental Panel on Climate Change schimbarile climatice pot degrada in mod serios padurile. Reducerea desfrisarilor si a degradarilor padurilor pot duce la progrese in ce priveste diminuarea efectelor schimbarilor climatice.
Guvernele europene trebuie sa constientizeze ca pericolul schimbarilor climatice poate fi indepartat doar printr-o combinatie de masuri ambitioase si politici la scara globala, sustine WWF. Aceste masuri trebuie sa includa imbunatatiri ale eficientei energetice, reducerea consumului de energie si a combustibililor fosili, prin inlocuirea cu energii alternative.
WWF considera ca productia si comertul necontrolate ale biocombustibililor pot agrava defrisarile si degradarile padurilor. De aceea, organizatia cere liderilor europeni sa asigure ca productie bio-energiei sa se bazeze pe principia si criterii de management sustenabil al padurilor.
De asemenea, tarile europene trebuie sa combata taierile ilegale sis a adopte o schema obligatorie de producere si consum a bio-energiei in Uniunea Europeana. In principiu, WWF nu se opune utilizarii in crestere a lemnului. Totusi, Conferinta Ministeriala pentru Protectia Padurilor din Europa a esuat in elaborarea unei abordari care sa echilibreze utilizarea eficienta a padurilor europene de catre industrie si mentinerea serviciilor sociale si ecologice.
World Wide Fund for Nature are statut de observator in cadrul Conferintei Ministeriale pentru Prodectia Padurilor din Europa, care se desfasoara anul acesta la Varsovia, in Polonia, intre 5 si 7 noiembrie, si la care participa 46 de tari din Europa, Uniunea Europeana si mai multe organizatii internationale. WWF are un plan de stopare a defrisarilor globale care contine 8 puncte. Acestea sunt:
1. Dezvoltarea unor planuri nationale de actiune trans-sectoriale
2. Includerea reducerii emisiilor cauzate de defrisari si degradari ale padurilor in protocolul ce va urma Protocolului Kyoto, care se incheie in 2012.
3. Reducerea emisiilor
4. Dezvoltarea si implementarea unor politici responsabile de achizitie si consum a lemnului
5. Definirea unor politici responsabile de imprumutare
6. Sustinerea si dezvoltarea unor programe internationale de finantare a Ariilor Protejate
7. Promovarea schemelor cresibile de certificare
8. Combaterea taierilor ilegale