W.I.S.E W.E.E.E – Green Environmental Technology

Logo Norway GrantsLogo Innovation Norway

Un proiect Ateliere Fara Frontiere, in parteneriat cu grupul SINTEF, co-finantat de Norway grants, prin Programul Green Industry Innovation, prin Innovation Norway.

Astazi, exista pe de o parte mai mult aur in sertarele oamenilor decat în minele de aur din lume. La nivel international, expertii vorbesc despre un adevarat razboi pentru resurse si materii prime.

Pe de alta parte, o tot mai mare utilizare a calculatoarelor personale, laptop-uri si tablete creeaza o cantitate mare de deseuri electronice (aceste DEEE, Deseuri de echipamente electrice si electronice), cu multe elemente valoroase, metale rare care sunt necesare si pot fi reprelucrate in industrie (fier, cupru, aur, platina, seleniu, aluminiu, nichel, paladiu, tantal, etc.).

Din pacate, recuperarea adecvata a acestor elemente din deseurile electronice nu este atinsa înca. Multe dintre metalele critice si elementele rare sunt raportate cu rata totala de sfarsit de viata de reciclare mai mica de 1%.

Proiectul WISE DEEE are ca scop dovedirea ca este posibil si important sa se mentina o valoare maxima si o tehnicitate la nivel local, pentru a sprijini piata locala si forta de munca, nu pentru a trimite cea mai mare parte a valorii in strainatate. Acesta are doua obiective principale:

  • Pentru a imbunatati eficienta materialelor si gestionarea deșeurilor prin dezvoltarea de noi produse bazate pe reciclarea deseurilor in Ateliere Fara Frontiere si o utilizare mai eficienta si responsabila a resurselor naturale si recuperarea materialelor secundare valoroase. Asta e intelept (WISE).
  • Pentru a crea noi locuri de munca incluzive si verzi, organizam o noua unitate de lucru de reciclare pentru a oferi valoare adaugata sociala, impreuna cu valoarea economica: un suport bun pentru capacitare si activare, oferind competente de baza si abilitatile generale necesare pentru o integrare profesionala durabila. Asta e WISE, intreprindere sociala de insertie (work integration social enterprise).

In cadrul proiectului, Ateliere Fara Frontiere a oferit SINTEF cu mostre reprezentative din piese de calculator rezultate din dezmembrari. Probele au fost analizate chimic si continutul si natura materialelor valoroase au fost estimate. Pe baza rezultatelor, partile cele mai valoroase au fost selectate, si a fost produs de catre SINTEF un studiu literar aprofundat, descriind procesul cel mai fezabil si simplu pentru a recicla acele parti specifice.

Cititi mai mult: www.wiseweee.blogspot.ro.

Logo Ateliere fără FrontiereLogo SINTEF

Ateliere fără FrontiereAteliere fără FrontiereAteliere fără FrontiereAteliere fără FrontiereAteliere fără Frontiere