WikiLeaks: Americanii si francezii polueaza radioactiv lumea a treia

O noua dezvaluire facuta de WikiLeaks acuza Statele Unite ca au plasat in Yemen deseuri readioactive fara sa fi luat vreo masura reala de protectie, informeaza site-ul Maxisciences.

Cele mai multe deseuri provin din spitale si din institutele de cercetare americane si au fost stocate inca din 2010 in adaposturile Agentiei de energie atomica din Yemen, fara sa fi fost supravegheate de armata ori prin sisteme de alarma.

Toate aceste lucruri au fost aduse la cunostinta americanilor in urma cu un an, de catre un responsabil guvernamental yemenit, iar documentul pe care WikiLeaks l-a dat ieri publicitatii este un raport diplomatic american, citat de cotidianul ”The Guardian”.

La cateva zile dupa ce Ambasada SUA in Yemen a trimis avertismente guvernului american, in data 9 ianuarie a.c., deseurile radioactive au fost transferate in adaposturi securizate, dar potrivit ”The Guardian”, ele pot fi oricand furate si folosite pentru construirea asa numitei ”bombe murdare”, o arma care combina materialul radioactiv cu munitia conventionala.

Namoluri radioactive in Nigeria

Urmele radioactive ale occidentalilor se regasesc si in Nigeria, unde peste 200 de tone de namoluri radioactive ce provin de la o mina de uraniu, administrata de societatea franceza Areva, ameninta sanatatea populatiei. Acest lucru a fost dezvaluit de activistii Greenpeace Africa, care acuza compania ca nu respecta legislatia de mediu, potrivit Maxiscience.

”Din 11 decembrie, mai mult de 200 de litri de namoluri radioactive ce provin din trei bazine miniere se scurg langa mina de uraniu Somar, de langa orasul Niger. Exploatarea miniera este administrata de compania franceza Areva, care nu respecta legislatia de mediu si pune in pericol sanatatea populatiei”, se arata in comunicatul Greenpeace Africa, dat publicitatii la Johannesburg.

Intr-un alt raport publicat de Greenpeace Africa in luna martie, anul trecut, organizatia de mediu avertiza asupra poluarii asupra altor doua orase miniere nigeriene de catre Areva si reclama decontaminarea siturilor, cu toate ca sefii companiei sustineau ca respecta normele de mediu.

”Contrar celor afirmate de oficialii Areva, care sustin ca respecta normele internationale de protectie a mediului, aceasta noua descoperire de la Somar, facuta de curand de activistii nostri, demonstreaza contariul. Peste doua hectare de teren sunt contaminate radioactiv, in acest moment, iar sanatatea populatiei este pusa in pericol”, declara Riane Teule, purtator de cuvant al Greenpeace Africa.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri