Forajele petroliere in adancime au cauzat eruptia din 2006 a vulcanului noroios Lusi din Indonezia, este concluzia la care au ajuns 74 de geologi de top in urma unei reuniuni a Asociatiei Americane a Geologistilor pe Petrol, informeaza BBC. Dezbaterea marcheaza prima conferinta internationala care reuneste experti independenti pe aceasta tema.
Potrivit profesorului Richard Davies de la Universitatea Durham din Marea Britanie, analizele locale arata clar ca presiunea unei sonde de excavare din zona a dus la fracturi care s-au propagat si au cauzat eruptia.
Eruptia vulcanului a ras de pa suprafata pamantului patru sate si 25 de fabrici.
Firma de excavari Lapindo Brantas care detine sondele de excavare din zona a negat acuzatiile, dand vina pe un cutremur care a avut loc la 280 de kilometri de Lusi cu doua zile inaintea eruptiei. Daca este gasita vinovata penal, compania va plati daune celor 10.000 de familii, care insumate ajung la peste 77 de milioane de dolari.
Potrivit doctorului Mark Tingay de la Universitatea Curtin din Australia, expert in presiune geologica si mecanica rocilor, cutremurul nu putea cauza eruptia vulcanului Lusi. „Magnitudinea cutremurului este prea joasa pentru a explica eruptia, pe situl Lusi a fost resimtita comparabil cu trecerea unui camion cu greutate”, a declarat acesta.
Expertii internationali au ajuns la concluzia ca eruptia a fost din cauza excavarilor. Unii dintre geologi sunt ingrijorati ca acum odata declansate, eruptiile vulcanului pot continua timp de zeci de ani.
Lusi a erupt in mai 2006 si continua sa arunce noroi fierbinte, ceea ce a a dus la mutarea pana in prezent a 30.000 de localnici. Toate eforturile de a opri revarsarile, cu diguri sau redirectionandu-le spre mare au esuat.