Vremea rea din weekend, in presa de astazi

Evenimentul Zilei: Vijelia mieilor

Furtunile au lovit cu putere, sambata noaptea, mai multe zone ale tarii. Din cauza vantului puternic, porturile au fost inchise.

Zeci de gospodarii au fost inundate, in noaptea de sambata spre duminica, in urma cantitatilor ridicate de precipitatii care au cazut in mai multe regiuni ale tarii. Si vantul a facut prapad, numeroase blocuri si case ramanand fara acoperisuri.

Salvati din calea puhoaielor

Sarpantele a 10 blocuri au fost distruse si alte 20 de case au fost si ele serios avariate, in Comanesti, judetul Bacau. Vijelia a inceput sambata seara, in jurul orei 21.00, cand vantul a batut cu aproximativ 100 de kilometri pe ora. "Stau aici si-mi pazesc gardul, ca daca il ia vantul nu mai am alti bani sa cumpar altul", spune Vasile Mocanu, 50 de ani, locuitor al zonei. Uneia dintre case i-a cazut chiar si tavanul. Au fost afectate de vijelie si locuintele fostilor sinistrati, case abia construite.

"Din fericire, nu au fost victime. Au fost prezente aici doua echipaje de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau care au supravegheat zona. Au existat si cinci inceputuri de incendii, majoritatea la cosurile de fum, dar pompierii au reusit sa le anihileze din timp", ne-a declarat Viorel Miron, primarul orasului Comanesti. Ploile abundente cazute in cursul zilei de sambata au creat mari probleme in zona de munte a judetului Suceava, zeci de persoane din comuna Dorna Arini fiind evacuate.

Mai multe case si anexe gospodaresti au ajuns sub ape, iar drumul national care face legatura intre localitatile Vatra Dornei si Brosteni a fost blocat cu sloiuri de gheata de pe raul Bistrita. Autoritatile sucevene monitorizeaza acum atent cursul superior al raului Bistrita, la Ciocanesti si Carlibaba, unde s-au format aglomerari de gheturi si exista riscul producerii de noi inundatii. De asemenea, la Zugreni s-au format doua zapoare, iar autoritatile se pregatesc sa le dinamiteze.

Fara curent electric

Drumul National 17 C, care leaga judetele Bistrita-Nasaud si Maramures, a fost blocat, sambata seara, timp de trei ore, din cauza unei viituri, in dreptul localitatii Fiad. Mai multe localitati din judetul Harghita au ramas fara curent electric, in noaptea de sambata spre duminica, din cauza rafalelor puternice de vant, care au atins o maxima de 85 de kilometri la ora.

Si in judetul Cluj, cinci catune din comuna Maguri Racatau au ramas fara curent electric, dupa ce vantul a rupt cablurile. Inundatiile au produs pagube insemnate si in Maramures, unde mai multe localitati au fost afectate de viituri. Rafale de vant puternice au doborat mai multi copaci care au blocat drumul judetean pe relatia Baia-Mare – Sighetu Marmatiei, in zona localitatii Budesti.

In comuna Botiza, circa 10 familii au fost nevoite sa se refugieze din calea apelor si au plecat la rude si la prieteni. Spre dimineata insa, dupa retragerea apelor, acestia au revenit la casele lor, unde au inceput sa evalueze pagubele. In judetul Arad, aproape 100 de localitati au ramas in bezna timp de cateva ore din cauza furtunii si a vantului deosebit de puternic care s-a abatut asupra judetului. Furtuna a afectat si retelele de internet si TV prin cablu. Transmisia semnalului a fost oprita in mai multe zone ale municipiului Arad.

LUAT DE VALURI

Disparut cu caiacul in largul marii

Porturile de la mare, dar si cele de pe Canalul Dunare-Marea Neagra au fost inchise ieri din cauza vantului puternic, care sulfa cu peste 80 de kilometri la ora in larg si cu peste 60 de kilometri la ora la tarm. Comandantii navelor aflate in porturi au fost sfatuiti de Capitanie sa-si intareasca legaturile la cheu, iar cei aflati in rada interioara si exterioara a portului au fost avertizati sa ia masuri pentru evitarea accidentelor pe mare.

Din cauza furtunii, un tanar de 25 ani din Bucuresti a disparut cu caiacul in largul marii in dreptul plajei 2 Mai. Salupele Politiei de Frontiera nu au reusit sa-l gaseasca. Un remorcher cu opt marinari la bord a esuat sambata seara pe canalul Sulina. Marinarii au fost salvati de trei nave ale Politiei de Frontiera, care i-au adus la Sulina.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei

Gardianul: In numai doua zile, apele si furtuna au devastat zeci de gospodarii

In judetele care au primit avertizare hidrologica de cod portocaliu, apele au devastat zeci de gospodarii. Nordul si vestul tarii se confrunta cu ploi abundente care au umflat apele raurilor si au provocat inundatii.

Mai grav este ca avertismentul de cod portocaliu este valabil pana luni seara la ora 20.00. In localitatea Cosbuc din judetul Bistrita Nasaud, zeci de gospodarii au fost inundate de raul Salauta, care a iesit din matca. Alte 30 de case din Dorna Arini au fost inundate de apele raului Bistrita. In judetul Suceava, podul de gheata de pe raul Bistrita are un kilometru. Soseaua DN 17 C, care leaga judetele Maramures si Bistrita, a fost blocat din cauza unei alunecari de teren in localitatea bistriteana Fiad. Pamantul a ajuns pana in raul Salauta, care s-a revarsat in mai multe gospodarii din localitatea Cosbuc. Aproape 50 de gospodarii, dar si curtea scolii, recent renovata, au fost inundate. Oamenii si-au petrecut noaptea in caminul cultural si asteapta ca apele sa se retraga.

Autoritatile se pregatesc acum sa faca fata unei viituri. Oamenii au inceput sa monitorizeze cursul apei si se roaga sa nu mai avanseze puhoaiele spre casele lor. Totodata, 50 de gospodarii din localitatea maramureseana Botiza au fost inundate, ieri, de apele umflate ale raului care trece prin comuna. Echipele de interventie impreuna cu localnicii au incercat sa opreasca revarsarea raului Botiza cu saci de nisip. „Este o situatie periculoasa. Deocamdata oamenii au fost mutati preventiv. Daca apele vor creste in continuare, vor fi evacuate toate casele din zona. Acum aparam gospodariile cu saci de nisip”, a anuntat primarul din Botiza, Ioana Trifoi. Din cauza vantului puternic, in Sinaia, Azuga si Busteni au fost oprite telecabinele. Rafalele puternice au daramat si un panou publicitar de sase metri patrati la marginea orasului Brasov. Si autoritatile din Moldova sunt pregatite pentru vijelii si ploi abundente. Primarii s-au intrunit in comitete de urgenta si au decis sa monitorizeze permanent cursurile apelor si sa instituie centre de premanenta la primarii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

Curentul: Vantul si ploile au facut ravagii in tara

Prefecturile din sase judete au primit avertizare de cod galben, valabila pana astazi la ora 20. Vantul puternic si inundatiile si-au facut deja de cap in 12 judete.

Avertizarea de cod galben inseamna ca fenomenele meteorologice prognozate sunt obisnuite pentru zona respectiva, dar pot deveni periculoase. Codul galben va fi valabil pana in aceasta seara in judetele Hunedoara, Caras-Severin, Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures si Timis. Hidrologii avertizeaza ca pot fi depasite cotele de atentie de pe cursurile raurilor Iza, Somesul Mare, Cavnic, Firiza, Lapus, Aries, Crisul Alb si Timis, ca urmare a scurgerilor importante de pe versanti, a torentilor sau a paraielor din zonele aferente.

Zeci de localitati au ramas in bezna la acest sfarsit de saptamana, dupa ce vantul puternic a pus la pamant stalpii de inalta tensiune sau a smuls cablurile de alimentare cu energie electrica si de telecomunicatii din 175 de localitati. In judetele din nordul si vestul tarii, care au primit avertizare de cod portocaliu, apele au inundat zeci de gospodarii. Oamenii din localitatea bistriteana Cosbuc au dormit pe dealuri si continua sa stea cu ochii pe ape deoarece se tem ca, daca ploile nu se vor opri, puhoiul va veni iar peste ei. Primaria se chinuie de vreo sapte ani sa faca un dig, insa nici macar nu s-au apucat de treaba. Alte zeci de locuinte de pe Valea Bistritei, din judetul Suceava, au fost inundate, dupa ce sloiurile de gheata au facut poduri, fortand apele sa iasa din matca. Nici in Maramures situatia nu e mai roz, 50 de case fiind luate de ape. Mai multe drumuri au fost blocate din cauza copacilor doborati de vant, care a smuls acoperisuri si panouri publicitare. Tot din cauza vantului puternic, in Sinaia, Azuga si Busteni au fost oprite telecabinele. Meteorologii ne dau totusi si o veste buna, de marti revine vremea frumoasa!

Pentru mai multe informatii viziteaza Curentul

spot_img

Ultimele știri